Verslag van afgelopen week

Aan het eind van deze week, op vrijdagavond 11 maart, geven we je graag een update met betrekking tot de noodopvang voor Oekraïners in onze gemeente:

- De noodopvang in Harskamp zit sinds maandagavond vol. Dit ging sneller dan verwacht. Elders in het land komen steeds meer opvanglocaties beschikbaar. Gisteren (donderdag) bezocht ons koningspaar de opvanlgocatie. Een bijzondere ervaring voor velen!

- We kregen vanuit het COA de vraag om te ondersteunen bij het zoeken naar opvang voor huisdieren. Waar het eerst om 2 honden en 3 katten leek te gaan, waarvoor we hoopten opvang in Harskamp zelf te regelen, bleken dat er de volgende dag tientallen te zijn. Inmiddels is er contact met een landelijke organisatie: Hulp voor Dieren uit Oekraïne.

- Daarnaast kregen we een vraag om tolken. Een heel aantal mensen heeft zich al gemeld en we zijn bezig met een rooster zodat er elke dag iemand beschikbaar is op de locatie.

- Er zijn een stuk of 7 kinderwagens van eigenaar gewisseld. Fijn voor de ouders met jonge kinderen in de opvang. We hoefden hier geen oproep voor te doen, omdat dit via via geregeld werd met mensen uit ons netwerk. Een netwerk dat zich afgelopen week weer behoorlijk uitgebreid heeft.

- We merken dat we veel telefoontjes krijgen van mensen die staan te popelen om hulp te bieden, van mensen uit het hele land. De één wil beddengoed inleveren, de ander heeft kleding over en een volgende verzorgingsproducten of babyspullen. Veel mensen zijn teleurgesteld of zelfs boos als ze dat niet kunnen afgeven bij de locatie in Harskamp of op ons kantoor. We begrijpen dat het lastig is als je hulp wilt bieden, maar die hulp niet kwijt kan. Iedereen wil iets doen, want je staat zo machteloos als je de beelden op het journaal ziet. We vinden het echter belangrijk dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Dat we de juiste hulp bieden, die echt nodig is. Daarom plaatsen we oproepjes op onze website en social media kanalen als er ergens vraag naar is. Achter de schermen proberen we helder te krijgen waaraan echt behoefte is. Je helpt ons als je rustig blijft en je geduld bewaart, ook als het wat langer duurt voor je een reactie krijgt. Terwijl we met één iemand bellen, missen we soms meerdere oproepen. Op het noodopvang-mailadres komen zo’n honderd mails per dag binnen. We zijn blij dat we deze week een vrijwilliger konden inwerken die de mail gaat bijhouden. We zoeken nog iemand die onze sociale media kanalen wil bijhouden.

- Het is de bedoeling dat de Oekraïense kinderen, zowel die op de opvanglocatie als bij particulieren, zo snel mogelijk onderwijs krijgen. De gemeente en diverse onderwijspartners zijn hiermee bezig. Zolang de kinderen nog niet naar school gaan, coördineren we dagelijks kinderactiviteiten op het terrein, gerund door vrijwilligers. Naar schatting zijn er zo’n 300 kinderen van 0 tot 18 jaar. Aanstaande donderdag is er in samenwerking met Sportservice Ede een sportmiddag voor de kinderen. Vrijwilliger zijn bij de kinderactiviteiten of de sportmiddag? Kijk dan even elders op onze website.

- We zijn bezig met het vinden van coördinatoren voor taallessen en andere activiteiten. Evenals mensen die het inschrijven voor activiteiten op zich willen nemen.

- Activiteiten buiten het terrein kunnen nu nog niet. Mensen ophalen voor activiteiten, kan als de registratie van de bewoners voltooid is. IND en COA zijn hiermee bezig.

- Samen met Malkander wordt gewerkt aan de opzet van ‘Meet & Eat’ zodat inwoners van Harskamp, omliggende dorpen en Ede in verbinding kunnen komen met Oekraïners onder het genot van het een gezamenlijke maaltijd. De eerste keer is, als alles doorgaat, op 25 maart. In de loop van komende week kun je je aanmelden hiervoor via onze website. Diaconaal Platform Ede overweegt nog of zij ook 'Meet & Eat' willen doen.

- Diverse kerken vormen werkgroepen om de activiteiten vanuit hun kerkelijke gemeente te ontplooien. Richtlijn is dat activiteiten op het COA-terrein religie-neutraal dienen te zien. Buiten het terrein is er meer ruimte voor een eigen invulling. Als de activiteit christelijk is (er wordt gebeden of uit de bijbel gelezen en/of het vindt plaats in een kerk) dient daar vooraf helder over gecommuniceerd te worden, zodat de mensen uit een vluchtsituatie weten wat ze kunnen verwachten. Dit geldt overigens ook voor andere religieuze en levensbeschouwelijke activiteiten.

 - Er kwamen deze week veel vragen over de opvang bij particulieren (met name mensen die al iemand onderdak hebben geboden). Zowel de gemeente Ede, als CVVE coördineert dit niet. Er is ook nog veel onduidelijk, omdat het een nieuwe situatie is. Moeten zij zich ergens registeren? Kunnen de kinderen naar school? Hebben ze recht op huisartsenzorg? Gaandeweg komt er steeds meer helderheid. Wie plek heeft om mensen in huis te nemen kan zich aanmelden bij Takecarebnb.

- De gemeente heeft een vraag & antwoord op de website, die steeds verder uitgebreid wordt. Daarnaast Vluchtelingenwerk heeft een lijst met veel gestelde vragen op hun website staan. Ook is er een pagina in het Oekraïens met informatie voor vluchtelingen. Tot slot staat ook op de website van CVVE een lijst met veel voorkomende vragen. Kijk hier eerst voor je ons belt, dan kunnen wij ons zoveel mogelijk bezighouden met de coördinatie van dat wat nodig is.