Ervaringsverhaal Midyan en Niels

afbeelding van twee mannen die aan het koken zijn

Samen naar de bioscoop, naar een voetbalwedstrijd kijken, een terrasje pakken, stedentrips in Nederland maken en nog veel meer. Midyan (28) en Niels (29) hebben een hele lijst met plannen voor na de coronacrisis. Dit vertellen ze met een grote glimlach op hun gezicht tijdens onze meeting via Teams. Het is even wennen, dit interview via beeldbellen, maar ook hierbij kan je de klik tussen hen voelen.

Ze zijn sinds een maand of negen maatjes. Ze herinneren zich hun eerste ontmoeting op het kantoor van CVVE nog goed. Corona was net in Nederland aangeland, ze konden geen handen schudden en moesten afstand houden. Het voelde wat ongemakkelijk allemaal. “Gelukkig,” zegt Midyan, “was er goede cappuccino.”

Hun contact heeft er niet onder geleden. Ze spreken elke twee weken af en hebben nog nooit een afspraak afgezegd. Meestal spreken ze bij een van hen thuis af op afstand. Samen koken vinden ze leuk. Midyan kookt graag vegan. Ze discussiëren vaak samen over politiek, maatschappij, sport en schaken. Een verschil van mening mag er zijn. Ze hebben veel respect voor elkaar en dat waarderen ze ook. Af en toe gaan ze voetballen op het veldje naast Midyans huis. Niels heeft hem een voetbal voor zijn verjaardag gegeven.

Midyan komt uit Syrië, woont sinds twee jaar in Nederland en heeft in die tijd zeker niet stilgezeten. Hij doet mee aan het project Forward Incubator, dat nieuwkomers begeleidt bij het opzetten van een eigen bedrijf. Ook is hij assistent project manager bij Cultura. Hij spreekt goed Engels en nu ook Nederlands, met al een behoorlijk grote woordenschat. Ook dit online interview wil hij in het Nederlands doen. Dat gaat hem heel goed af. Niels zegt dat het typisch Midyan is. Hij is zo gemotiveerd om de taal leren en de cultuur te leren kennen. Bij de eerste afspraken begon Niels wel eens in het Engels, maar Midyan “verbiedt” hem dat.

Midyan weet al heel wat over de Nederlandse cultuur en daar heeft Niels veel aan bijgedragen. In het begin had hij alleen ideeën over Nederlanders in het algemeen. Nu heeft hij bijvoorbeeld meer kennis van de cultuurverschillen tussen Nederlanders. Hij vindt het mooi dat de Nederlanders direct zijn. Ook waardeert hij hoe ontzettend behulpzaam ze zijn. Wel heeft hij het gevoel dat Nederlanders iets afstandelijker zijn in de omgang dan hij gewend is. Syriërs zitten vaak bij elkaar en zijn erg sociaal. Maar Midyan zegt ook: “Ik kom uit Syrië, maar ik geloof niet in grenzen en nationaliteiten. Ik hou van het concept van wereldburgerschap en ik geloof dat we allemaal in de eerste plaats mens zijn, niet bepaald door onze religie, nationaliteit of wat dan ook.”

Niels meldde zich aan als maatje na het zien van een rapportage bij EenVandaag over Syrische vluchtelingen. Hierbij kwam naar voren dat integratie van mensen met een vluchtachtergrond soms moeizaam verloopt, mede omdat ze niet genoeg contact met Nederlanders hebben. Dit gaf hem onmiddellijk het idee dat hij iets voor deze mensen wilde betekenen. Daarnaast ervaart hij het contact ook voor hemzelf als heel verrijkend. Niels vindt de gastvrijheid in de Syrische cultuur erg mooi. Midyan doet er alles aan om hem zich thuis te laten voelen. Volgens Niels is Midyan heel sociaal en een echte motivator. Niels vertelt vol trots dat hij een paar maanden geleden is gestopt met roken en dat Midyan hem enorm stimuleerde om het vol te houden.

Ze vertellen dat ze niet alleen maatjes zijn, maar dat ze echte vrienden zijn geworden. Ze kunnen alles tegen elkaar zeggen. Ze begrijpen elkaar. En hun hele lijst met plannen gaan ze zeker uitvoeren!

Tekst: Annemieke van Till