Word maatje

Als je ergens nieuw komt wonen, heb je een hoop vragen. Waar vind ik een goede kapper die niet te duur is? Hoe word ik lid van de bibliotheek? Als je de taal en cultuur niet kent en bent gevlucht uit je land van herkomst, is het fijn als iemand je hierin wegwijs maakt. Dat is wat maatjes doen. Lijkt het je leuk om iemand wegwijs te maken in Ede?

Aanmelden als maatje

– Hoe werkt het?

Maatje worden voor een vluchteling

Woon je in Ede, vind je het leuk om iemand wegwijs te maken en wil je dat eenmaal per twee weken een uurtje doen? Dan stellen we je graag aan iemand voor! Hiernaast leggen we uit hoe dit werkt, aan de hand van een aantal veelgestelde vragen.

Enthousiast geworden? Meld je dan aan via onderstaande knop. We nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Aanmelden als maatje

Wie wordt mijn maatje? 

Jouw maatje woont in Ede en komt uit een vluchtsituatie. Denk hierbij aan landen als Syrië, Eritrea, Oekraïne, Turkije, Afghanistan. Hij of zij wil graag een maatje om in contact te komen met een Edenaar. Jij kunt je maatje helpen zich thuis te voelen in Ede en op een laagdrempelige manier te oefenen met de Nederlandse taal.

Wat doe je samen?

Samen ga je één keer in de twee weken afspreken. Wat je doet in die tijd samen, stem je met elkaar af. Je zoekt naar dingen die jullie allebei leuk vinden of ontdekt samen nieuwe dingen. Samen bakken, voetballen, winkelen, koffiedrinken of naar de bieb. Wij helpen je ook graag aan tips!

Binnen het maatjestraject hebben we:

  • Korte trajecten (3 maanden). Denk hierbij aan fietsles of een andere ‘korte’ hulpvraag, zoals oefenen voor een rijexamen.
  • Standaard traject (1 jaar). Gedurende dit maatjestraject zie je je maatje een jaar lang, (ongeveer) eens in de twee weken. Na dit jaar kunnen jullie ervoor kiezen om contact te blijven houden, maar wij zijn vanuit CVVE gedurende dat jaar betrokken bij jullie.

Wil je heel graag maatje worden, maar is de periode van een traject een drempel? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee en er zijn altijd mogelijkheden!

Wat brengt het mij?

Maatje worden van een vluchteling is leuk én uitdagend. Je komt in aanraking met een andere cultuur, het bijbehorende lekkere eten en de gastvrijheid. Grote kans dat jij je ook (meer) bewust wordt van je eigen cultuur en gewoontes – veel van wat jij doet, doe je automatisch. Je krijgt er een mooi contact bij en misschien wel een bijzondere vriendschap!

Wat kun ik van CVVE verwachten?

We plannen eerst een kennismakingsgesprek met je in. We gaan op zoek naar een passende match voor jou! Bij de eerste kennismaking met je maatje zijn we erbij om je op weg te helpen.

Tijdens het contact kun je soms merken dat cultuurverschillen lastig zijn om mee om te gaan. Vanuit CVVE helpen we je hierbij. Je hebt de beschikking over een maatjescoach, die regelmatig met je evalueert en aan wie je je vragen kunt stellen. We bieden ook regelmatig trainingen aan over relevante onderwerpen.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.