Sportieve middag met de mannen van blauw-geel en de noodopvang

De Edese voetbalclub Blauw Geel organiseerde een voetbalwedstrijd tussen een van haar eigen teams en een team met mannen van de noodopvang. Een supergeslaagde activiteit waarbij de mannen genoten hebben van het weer volwaardig kunnen beoefenen van hun sport. Wil je je met je sportclub ook inzetten of een andere activiteit organiseren? Klik dan hier voor meer informatie.

Team van Blauw Geel 55 speelde voetbalwedstrijd tegen Vluchtelingenteam Ede

Ze moesten er lang op wachten, maar zaterdag 14 mei was het zover: de wedstrijd tussen een team van Blauw Geel 55 en een team van vluchtelingen uit Ede. In een prima sfeer en met mooi voetbalweer werd het een mooie sportieve wedstrijd, onder leiding van Chris Papjes. Uiteindelijk wonnen de beter op elkaar ingespeelde Blauwgelers. Spelers van beide teams keken met veel genoegen terug op een mooie ervaring. De vluchtelingen hadden zichtbaar genoten van een echte wedstrijd op een groot veld.

De meeste van de 16 spelers van het vluchtelingenteam hadden in eigen land ook al gevoetbald, want in veel landen is voetbal een populaire sport. Dat was al te zien aan de warming-up die er professioneel uitzag. Ondanks het feit dat dit de eerste keer was dat ze samen op een groot veld speelden was er sprake van een goede organisatie, onder leiding van hun coach. Ze begonnen fanatiek aan de wedstrijd, en kregen al na 2 minuten een bijna niet te missen mogelijkheid. Daarna nam Blauw Geel het heft wat in handen, wat na een klein half uur resulteerde in een 2-0 voorsprong. De Irakese keeper voorkwam enkele malen een grotere voorsprong. Het laatste kwartier van de eerste helft was voor de vluchtelingen, die de achterstand ombogen in een 2-3 voorsprong.

In de tweede helft was er sprake van een gelijk opgaande wedstrijd met over en weer goed voetbal. Na 70 minuten stond er een 4-4 stand op het scorebord. Helaas viel de vluchtelingenkeeper in de 80e minuut geblesseerd uit. Daardoor konden de Blauwgelers, wellicht mede vanwege conditionele problemen bij de vluchtelingen, uitlopen tot de eindstand van 7-4.

Na afloop werden de spelers van het vluchtelingenteam in de kantine ontvangen en werd hen namens het bestuur van Blauw Geel eten en drinken aangeboden.

Hoe kwam het zover?

Jan Willem Kooiman, de organisator van deze ‘interland’: “Enkele weken geleden nodigden mensen uit de Ontmoetingskerk aan de Zuilenstein vluchtelingen uit voor een zaterdagmiddagje uit. Omdat ik al jaren een trouw supporter ben van het eerste elftal van Blauw Geel nam ik een groep mee naar de wedstrijd van die middag. Het bleek dat er veel voetballers zitten onder de vluchtelingen, en toen is daar het idee geboren om een wedstrijd te organiseren.

Het grote probleem was: hoe komen we aan voldoende voetbalschoenen. Een oproep op de Blauw Geel website, een facebook-oproep van oud-voorzitter Jan van Santen en een tas met schoenen via het azc in Wageningen losten dat probleem op. Daarnaast heb ik fantastische hulp gehad van Blauw Geel leden: een team, datum en veld regelen; sportkleding met alles erop en eraan beschikbaar stellen; een scheids- en een grensrechter; en een heel positieve houding van spelers tot en met de voorzitter: iedereen vond het leuk dat deze wedstrijd gespeeld werd”.

Komt er nog een vervolg?

Kooiman: “Ik heb erg veel plezier beleefd om dit te organiseren, vooral omdat er veel mensen prettig meewerkten. Bij de vluchtelingen is er een enorme drive om vaker te voetballen: zowel trainen als wedstrijden spelen. Ik heb het bestuur van Blauw Geel gevraagd of er mogelijkheden zijn, en dan zien we het wel. Ik heb gehoord dat het azc in Wageningen wel eens bij vv Bennekom speelt, dus wie weet wat er nog gaat komen”.

De Blauwgelers konden hun eerste ‘interlandwedstrijd’ op hun lijstje bijschrijven: de vluchtelingen waren afkomstig uit Syrië, Irak, Iran, Afghanistan, Koerdistan en Eritrea, met een professionele coach uit Syrië