Ervaringsverhaal Marc en Nader: nieuwsgierig naar elkaars leven

We ontmoeten elkaar bij wijkcentrum het Kernhuis. Voor de maatjes Marc en Nader is het de eerste keer dat ze elkaar weer in real life spreken na het begin van de lockdown. De afgelopen maanden hebben ze wekelijks met elkaar gebeld, maar elkaar niet gezien. De begroeting is enthousiast maar enigszins onwennig door de vereiste anderhalve meter afstand.

Nader is 20 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Jemen. Met zijn vader, moeder, broer en twee zussen woont hij nu ruim een jaar in Ede. Zijn jongere broer en zusjes zitten in schakelklassen van het middelbaar onderwijs, maar omdat Nader meerderjarig is, volgt hij voorlopig alleen de Taalschool. Marc (24) woont bij zijn ouders thuis op een boerderij in Kootwijkerbroek. Na een aantal omzwervingen is hij vorig jaar gestart met de studie Sociaal Werk aan de CHE in Ede. In het kader van zijn eerstejaarsstage is hij voor de duur van het eerste studiejaar als maatje gekoppeld aan Nader. Met de beëindiging van dat jaar is nu ook het maatjestraject afgesloten. We kijken samen terug op deze periode.

Heel veel praten
Tot de coronacrisis hebben Marc en Nader elkaar wekelijks ontmoet, meestal bij Nader thuis. “Wat we zoal samen gedaan hebben?” Nader spreekt aarzelend en moet naar woorden zoeken. Hij vertelt dat Marc hem hielp met zijn huiswerk, dat ze voetbalden en dat ze een keer naar Veenendaal zijn gefietst. Maar voor alles hebben ze gepraat, heel veel gepraat om het Nederlands van Nader te oefenen.
Nader is enthousiast over wat hij allemaal geleerd heeft: “Nederlands praten, nieuwe woorden, grammatica en hoe je goede zinnen kan maken.” “Toen we begonnen sprak Nader geen woord Nederlands”, licht Marc toe. “We hebben veel gehad aan Google Translate. Inmiddels kunnen we zonder Google, weliswaar nog wat moeizaam, hele gesprekken voeren!”

Naast de taal heeft Nader nog veel meer van zijn maatje opgestoken. Marc leerde hem onder andere de kaart van Nederland en hoe je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. En ook wat je vooral níet moet doen in Nederland, bijvoorbeeld fietsen zonder licht. “Dan krijg je een boete”, zegt Nader met overtuiging.
En er valt altijd meer te leren. Marc verhaalt over die keer dat hij van Nader voor zijn verjaardag een cadeautje kreeg met daarop de tekst: “Prettige kerstdagen!”. Hij legt het misverstand aan Nader uit, die kijkt enigszins beduusd. Marc: “Het geeft ook helemaal niet, ik vond het juist wel leuk!”

Op familiebezoek
Het bezoek bij Marc thuis in Kootwijkerbroek was voor Nader een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Familie is belangrijk in de Arabische cultuur en Nader keek uit naar de ontmoeting met de ouders en gezinsleden van zijn maatje. Bijzonder was het ook, om echte koeien te zien en aan te raken en zelfs een koe te leren melken. Als afsluiting werden er pannenkoeken gebakken en gegeten. Het was een gedenkwaardige dag die Nader niet snel zal vergeten.

Andere cultuur en godsdienst
Ook voor Marc was het maatjescontact een verrijking. Bij de vraag wat het hem gebracht heeft hoeft hij niet lang na te denken. “Een kennismaking met een heel andere cultuur en godsdienst. We hebben van alles uitgewisseld. Een voorbeeld: binnenkort ga ik trouwen. Nader vertelt mij dan hoe een Arabische bruiloft er aan toe gaat en ik leg de Nederlandse tradities uit. Ook hebben we veel over het geloof gesproken. Nader is moslim en ik ben christen. We hebben elkaar bevraagd en veel geleerd, je krijgt dan meer respect voor elkaars geloof.”
In de dagelijkse praktijk met Nader en zijn familie liepen de zaken soms ook anders dan Marc gewend is. Opvallend vindt Marc de gastvrijheid bij Nader thuis: “Bij elke ontmoeting wordt geïnformeerd naar het welzijn van mijn ouders en familie en je krijgt altijd eten aangeboden, ook als je juist weg wilt gaan. Ik heb trouwens heel veel verschillende soorten koffie geproefd. Vaak kreeg ik ook cake of koek mee voor thuis.” En wat hem verder opviel: “Na de hartelijke ontvangst trekken Naders ouders en familieleden zich uit de huiskamer terug, zodat wij daar in alle rust met elkaar kunnen praten.”

Zowel Marc als Nader kijken met plezier op het maatjestraject terug. Marc: “Het heeft geholpen dat we beide nieuwsgierig waren naar elkaars achtergrond. Je hebt dan veel om over te praten. En we zijn allebei sportief. Samen een potje voetballen zonder veel te praten geeft ook verbinding.”

Toekomst
Hoe ze de toekomst zien? Naders eerste prioriteit is de Nederlandse taal. De taal goed beheersen en dan een studie. Liefst iets met technologie en computers. Marc gaat binnenkort trouwen en wil in deeltijd zijn studie Sociaal Werk voortzetten, naast een parttime baan in de zorg.
Ook nu het maatjestraject afgelopen is, willen de jongens contact blijven houden ondanks de afstand, want Marc gaat in Deventer wonen. Vooralsnog is hun volgende ontmoeting op de bruiloft van Marc en zijn vriendin. De eerste Nederlandse trouwerij die Nader mee zal maken.

[Deze tekst is geschreven door Ria Baas van Klip en Klaar communicatie]