Ervaringsverhaal Bertus en Mohamad

Officieel is hun maatjestraject al afgelopen, maar daar trekken Bertus en Mohamad zich niks van aan. Ze blijven elkaar zien. Beiden zijn ze in de 60 en ze hebben elkaar via CVVE leren kennen. Hun contact is gemoedelijk, ze lachen veel tijdens het gesprek.

We ontmoeten elkaar bij Mohamad thuis, een keurig appartement op één van de bovenste verdiepingen van het gebouw. Het uitzicht over Ede is wijds. Aan tafel beginnen ze te vertellen.

Mohamad komt uit Syrië en woont nu vier jaar in Nederland. Eerst alleen, nu samen met zijn vrouw en twee dochters. Zijn dochters pakken het Nederlands snel op. Ze doen een opleiding en hebben een baantje. Voor hem is dat veel lastiger. “Ik ben al oud” lacht hij. Toch is hij erg gemotiveerd. Hij volgt taallessen, is bezig met zijn inburgering en oefent thuis veel.

“Hij schrijft echt perfect Nederlands” zegt Bertus. “Beter dan jij en ik. Maar het spreken blijft lastig. Dat komt ook door de mensen op straat en in de winkel. Die nemen vaak niet de tijd om echt te luisteren naar wat hij bedoelt.”

Mohamad werkt als vrijwilliger in de Restore. Daar wordt het soms pijnlijk duidelijk dat mensen weinig geduld met mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Toch laat Mohamad zich niet uit het veld slaan en oefent hij stug door. Bertus moedigt hem aan om toch naar buiten te blijven gaan en mensen te ontmoeten. Dus nu gaat Mohamad regelmatig naar buurtcentrum De Velder, om daar koffie te drinken en anderen te ontmoeten.  

Bertus vindt het maatje-zijn een erg leuke manier om iets voor een ander te doen. “Het geeft voldoening om iemand echt verder te kunnen helpen! Niet alleen met het oefenen van de taal, maar soms moet er gebeld worden voor een verzekering of met de belastingdienst. Dan zetten we de telefoon op luidspreker en doen we dat samen.”

Meneer Bertus, zoals Mohamad hem noemt, is erg streng. Regelmatig onderbreekt hij Mohamad om hem te verbeteren of om door te vragen. “Je zegt ‘nou’, maar je bedoelt ‘nu’, toch?”. De klinkers zijn het lastigst voor Mohamad.

Ter voorbereiding op Bertus komst, schrijft Mohamad op waar hij tegenaan is gelopen. “Maar sommige dingen weet ik ook niet,” lacht Bertus. “Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen ‘vorig jaar’ of ‘verleden jaar’. Zulke dingen heb ik ook niet altijd een antwoord op.” 

Lijkt het jou ook leuk om een maatje voor iemand te worden? Dat kan! Kijk voor meer informatie op www.cvvede.nl