24 SEPTEMBER 2019: KIND ONDER VUUR & VLUCHTEN: TOEN EN NU

Het Streek, Zandlaan 25, Ede op 24 september 2019 om 19.30 uur

 

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond en in 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Gemeente Ede startte dit jaar een ’raamproject’ waarin organisaties hun activiteit in het kader van 75 jaar Vrijheid kunnen aanmelden. Het Rode Kruis afdeling Ede wil hieraan bijdragen met de volgende activiteiten.

Kind onder Vuur
September is een drukke maand voor de vrijwilligers van het Rode Kruis met veel EHBO- inzet o.a. tijdens de Heideweek en Market Garden. En daarnaast organiseren we de tentoonstelling Kind onder Vuur in de CSG Het Streek aan de Zandlaan. Dit is een ‘leerroute’ voor jonge jongeren, waarin zij via allerlei opdrachten en doe-dingen, ontdekken hoe het is om in oorlog te leven. Het effect is dat jongeren óók samen nadenken over hoe het is om te leven in Nederland, veilig en in vrijheid. De tentoonstelling wordt op inschrijving bezocht door basisscholen, maar we willen andere belangstellenden ook de kans geven een kijkje te nemen bij dit project tijdens onze publieksavond. Maar dat niet alleen...

 

Publieksavond ‘Vluchten: toen en nu’

Op 24 september zijn we te gast bij Het Streek voor een ontmoeting en gesprek rond het thema: Vluchten: toen en nu’. Een thema dat goed past bij het herdenken van 75 jaar Vrijheid en bij de doelen van het Rode Kruis. Een onderwerp ook dat ons laat stilstaan bij het grote goed van vrijheid: voor ons, voor onze kinderen en wereldwijd.

Gastsprekers
Twee goede verhalenvertellers zijn bereid om, elk vanuit een eigen invalshoek, ons mee te nemen in het verhaal over vluchtelingenopvang, over kansen, moeilijkheden en positieve ervaringen...

Vluchten: toen … vanuit historisch perspectief door Ed van Seters
Op 24 september zal Ed van Seters vertellen over de geschiedenis van de lokale opvang van vluchtelingen. En hij zal niet alleen vertellen, maar ook met ons in gesprek gaan en vragen beantwoorden over dit onderwerp.

Ed van Seters is de gedroomde geschiedenisleraar. Hij weet (schijnbaar) droge feiten zó in een verhaal te zetten dat je geboeid kunt luisteren. Hij is, naast vele andere vrijwilligerstaken, voorzitter van het Platform Militaire Historie in Ede. Het platform heeft zijn thuisbasis in De Smederij op het kazerneterrein, Verbindelaarsweg 100. Het gebouw herbergt een professioneel ingericht museum. Erg interessant om eens een kijkje te nemen of met school een bezoek te brengen. Daarnaast geeft Ed van Seters lezingen, dit jaar ook in het kader van 75 jaar Vrijheid Ede.

Vluchten: nu … vanuit het perspectief van vredeseducatie door Jan Durk Tuinier
In het verhaal dat Jan Durk Tuinier op 24 september vertelt, ligt de nadruk op vluchtelingen nú en hun plaats in onze samenleving. We horen over het contrast en overeenkomst met vluchtelingen- opvang in WO I en II en we gaan met elkaar in gesprek over hoe we vluchtelingen een veilige plek kunnen geven en hen helpen een goed bestaan op te bouwen in Nederland.

Jan Durk Tuinier richtte ruim 25 jaar geleden samen met Geu Visser Stichting Vredeseducatie op. Hij maakte van de uitspraak ‘Vrede kan je Leren’ zijn levenswerk. In allerlei educatieve projecten, interactieve tentoonstellingen en advieswerk spreekt hij met leerkrachten en culturele instellingen over zaken als democratie, burgerschap, discriminatie, vooroordelen, conflicthantering, vrede en vrijheid. In maart 2020 organiseert Stichting Vredeseducatie ‘de democratiefabriek’, een mobiele tentoonstelling voor leerlingen 10-18 jaar over democratisch burgerschap, ook in Het Streek aan de Zandlaan. En in het kader van 75 jaar Vrijheid Ede verschijnt het Edese Doe-boek van zijn hand.

Graag verwelkomen wij u op 24 september voor een interessante en inspirerende avond. Namens het bestuur van het Rode Kruis Ede

Projectteam Liesbeth Blanken en Cor Beukers