De noodopvang
Sinds 23 augustus is er op de legerplaats in Harskamp een opvanglocatie voor evacués uit Afghanistan. De bewoners worden overgeplaatst naar Heumersoord. Op 5 oktober sluit de noodopvanglocatie.

De rol van CVVE
CVVE heeft van de gemeente de vraag gekregen te fungeren als coördinatiepunt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. We doen dit in nauw overleg met het COA en andere betrokken organisaties zoals het Rode Kruis. We zijn vanaf de bekendmaking van de noodopvang overweldigd door mails en telefoontjes. We proberen iedereen zo goed mogelijk te woord te staan en te beantwoorden maar door de grote hoeveelheid duurt dat soms wat langer. 

Hoe je kan bijdragen en een antwoord op de meest gestelde vragen
We plaatsen actuele hulpvragen op onze website en social media kanalen. Daarnaast sturen we regelmatig een nieuwsbrief. Die hulpvragen in de gaten houden is de meest snelle manier om bij te dragen aan dat wat er nodig is. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Kan ik ergens kleding inleveren?
De kleding inzameling en uitgifte wordt geregeld via het Rode Kruis. Er is geen algemeen beschikbaar inzamelpunt omdat het aanbod overweldigend is. Als er specifieke vragen zijn mbt kleding, delen we die op genoemde kanalen.

Als je wilt helpen in het proces rondom kleding sorteren en uitgeven kan je je aanmelden bij het Rode Kruis via Ready to help. Je kan je dan zelf inschrijven voor openstaande diensten. Ook hierbij geldt dat het aanbod groot is dus dat het niet zeker is dat je ook kan helpen. 

Kan ik ergens verzorgingsproducten inleveren?
Het COA voorziet in alle benodigde verzorgingsproducten. Van shampoo tot luiers, douchegel en maandverband. Die zijn dus niet nodig.

Kan ik ergens spullen inleveren?
Alleen spullen waar om gevraagd wordt kunnen ingeleverd worden. Wat en waar verschilt per keer en wordt gecommuniceerd bij de oproep.

Kan ik vrijwilligerswerk doen op de opvang?
Op dit moment worden er nog weinig mensen toegelaten op de opvang. Als er vraag is naar vrijwilligers, zullen we daar een oproep voor delen.

Kan ik een activiteit organiseren voor de bewoners of ze uitnodigen voor een bestaande activiteit?
In overleg met het COA worden er 's ochtends activiteiten voor kinderen organiseerd op het terrein van de noodopvang. Hiervoor worden vijf vrijwilligers per keer toegelaten. Verder heeft het COA activiteiten bedachten in het kader van kennismaken met de omgeving (met de bus naar Ede, wandelen in/om Harskamp), hiervoor zoeken we soms vrijwilligers. Daar doen we dan een oproep voor. Daarnaast hebben we voor deze activiteiten mensen benaderd die ons de afgelopen tijd gemaild hebben dat ze graag iets willen doen.
Uitnodigen voor bestaande activiteiten buiten de opvanglocatie is op dit moment nog niet mogelijk. 

Kan ik een gift geven?
Ja, dat kan. Als je een donatie geeft aan CVVE, word je geld gebruikt voor het coördineren van vrijwillige inzet. Tevens kan het zijn dat we materialen aanschaffen ter ondersteuning van deze vrijwillige inzet (bijvoorbeeld hesjes voor de herkenbaarheid van vrijwilligers). Je kunt een donatie overmaken naar IBAN NL48 RABO 0352 2253 00 t.n.v. Stichting Netwerk Dien je Stad te Ede, onder vermelding van ‘CVVE’. CVVE is onderdeel van Stichting Netwerk Dien je Stad, maar opereert daarbinnen als zelfstandig project. Stichting Netwerk Dien je Stad heeft een ANBI status. Mocht de noodopvang snel sluiten, dan zullen we je gift gebruiken ten behoeve van statushouders in de gemeente Ede. Hoe dan ook draag je bij aan verbinding tussen mensen vanuit een vluchtsituatie en Edenaren.

 

Is je vraag nog niet beantwoord? Mail ons dan op info@cvvede.nl. Je krijgt dan in eerste instantie een automatisch antwoord maar we zullen je later een persoonlijke reactie sturen.