Weekupdate over de noodopvang

Geplaatst op 01 april 2022

opvanglocatie-zonder tekst

In deze weekupdate kijken we terug, maken we de balans van vandaag op en kijken we vooruit.

Terugblik
Kinderen naar school update
De basisschool kinderen starten volgende week op de speciaal voor hun opgezette Nieuwkomersschool in Ederveen. De school is onderdeel van de reguliere Nieuwkomersschool, maar omdat de groep kinderen uit Oekraïne groot is, is er voor hun een aparte locatie opgezet. Het Pallas Athene College verzorgt voor alle kinderen een schooltas met schoolspullen. Voor de middelbare scholieren is er een Internationale Schakelklas in Bennekom.

Voor de inrichting van de school was veel nodig in korte tijd. Mooi om te zien hoe een grote collectie lego en playmobil van een particuliere gever op deze manier een goede bestemming heeft gekregen! En ook de Rotary heeft zich ingezet voor de Nieuwkomersschool. De Speelgoedbank in Wageningen heeft speelgoed beschikbaar gesteld. En als u ook speelgoed wilt geven, dan is dat mogelijk. U kunt uw speelgoed inleveren bij de Speelgoedbank in Wageningen, die ervoor zorgen dat het schoon en compleet bij de kinderen die uit Oekraïne gevlucht zijn terecht komt.

Na schooltijd zijn er voor de kinderen culturele en sport activiteiten op het terrein in Harskamp. De middagactiviteiten zoals een Djembe middag worden georganiseerd door o.a. Cultura en Sport Service. Gisteren was een voetbalmiddag gepland met Youth for Christ, maar die werd door het slechte weer vervangen door een spelletjesmiddag in het paviljoen.

Vrouwenochtend
In de afgelopen week is er een vrouwenochtend georganiseerd. Er kwamen zo’n twintig vrouwen op af. Het waren waardevolle ontmoetingen met vrijwilligers. Vanuit die ontmoeting kwam de behoefte boven om een aparte peuteractiviteit in de ochtend op te zetten, zodat de moeders in die tijd de handen even vrij hebben, als de grotere kinderen naar school zijn.

Vandaag, een maand onderweg
Het is vandaag 1 april. Dat is exact een maand nadat we het nieuws kregen dat de opvanglocatie Harskamp open zou gaan voor mensen uit Oekraïne. In die maand is er heel veel georganiseerd en in gang gezet. Vele vrijwilligers en samenwerkingspartners hebben samen de schouders eronder gezet. Het aanbod van goederen en activiteiten is overweldigend. Niet iedereen kon zich meteen de eerste weken inzetten, maar het werk wordt steeds verder uitgebouwd.

Spelletjesavonden, Meet and Eat
Vandaag gaat het gewoon door. Vanavond is er een spelletjes avond georganiseerd door een groep betrokken mensen uit Lunteren. En in de loop van de komende week weer zo’n avond, dan georganiseerd door weer een andere groep. Ondertussen blijven de Meet & Eat avonden georganiseerd worden. De eerste was afgelopen vrijdag en voor april staan de twee volgende al gepland. Hier en daar wordt flexibiliteit gevraagd van de mensen die zich aangemeld hebben, maar het is in goede banen geleid. En het enthousiasme is groot, daarom zijn er op dit moment alleen plaatsen beschikbaar op de reservelijst voor de komende Meet & Eats. Het samen eten met de Oekraïense vluchtelingen levert van beide zijden veel enthousiasme op, terwijl mensen het ook een indrukwekkende ervaring vinden, om zo een avond te beleven met mensen uit Oekraïne.

En we kijken vooruit
Actuele hulpvragen
Er staan op dit moment verschillende hulpvragen op de website. Sommige lenigen de nood van de dag, zoals de vraag om ondergoed en die voor een babyfoon. Andere hulpvragen zijn gericht op volgende activiteiten, zoals de vraag om vrijwilligers met een onderwijsachtergrond. Het is de bedoeling om te beginnen met taalgroepen zodat mensen de Nederlandse taal kunnen leren en daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Art therapy, een speelgoedbeurs en naar de bioscoop
In de komende week staan verschillende activiteiten gepland. Er gaat een Art therapy lopen. Dit wordt door vakmensen georganiseerd in een zaaltje in Harskamp. Mensen krijgen de ruimte om op een creatieve manier trauma te verwerken. Komende donderdag is er een speelgoedbeurs voor de kinderen. Die wordt georganiseerd door de kerken in Harskamp. Op deze beurs kunnen de kinderen wat speelgoed uitzoeken om op hun kamer mee te spelen. Verder wordt er gewerkt aan een recreatieruimte op het terrein, ingericht met een voetbaltafel en een pooltafel.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.