Weekupdate over de noodopvang

Geplaatst op 15 april 2022

opvanglocatie-zonder tekst

Na een aantal weken van veel tegelijk organiseren en opzetten, komt de rust er wat in. Dat geeft dan weer ruimte om een grote activiteit zoals taalgroepen te organiseren. En natuurlijk lopen veel activiteiten die in de afgelopen weken opgezet zijn gewoon door.

In de afgelopen week vond het uitje naar de bioscoop plaats. Pathé verzorgde vervoer van- en naar, de film Sing 2 in het Oekraïens en legde de Oekraïners in de watten met wat lekkers voor bij de film. Zelfs aan goodiebags voor degenen die de avondmaaltijd misten was gedacht! Op de website wordt dit event een “Topmiddag bij Pathé Ede” genoemd en zo hebben de 200 filmkijkers het ook beleefd! Er waren 120 mensen uit de noodopvang en 80 Oekraïners die bij gastgezinnen verblijven.

Door de week heen werden bij de noodopvang de nodige activiteiten aangeboden. Bloemschikken op de vrouwenochtend en in de week drie peuterochtenden. En ook de kledingbeurs was op verschillende dagen open. Die beurs blijft goed in een behoefte voorzien, het is een veel bezochte activiteit. En tijdens de avonden zijn er in de afgelopen week ook activiteiten georganiseerd door vrijwilligers. De Oekraïners zijn blij en dankbaar dat ze op deze manier hun zinnen kunnen verzetten!

Cultura biedt op verschillende dagen culturele evenementen aan voor de kinderen en de jongeren van de noodopvang. De thema’s variëren van drama les, beeldende kunst tot muziekmiddagen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die hierbij een handje willen helpen. Heb je middagen vrij in de komende periode, kijk dan op de website. Ook voor de sportmiddag op 21 april worden nog vrijwilligers gezocht.

Voor de traditionele Paaspraise op het Marktplein in Ede is dit jaar door de Edese kerken als thema “Vrede” gekozen. Tijdens de Paaspraise zijn er speciale programmaonderdelen gericht op de mensen uit Oekraïne.

Aanstaande dinsdag organiseert Akoesticum een Oekraïense avond. Met een divers programma biedt Akoesticum Oekraïners die in gastgezinnen wonen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en van kunst te genieten. De kaarten voor dit evenement zijn allemaal al uitverkocht.

Een grote activiteit om te organiseren is het aanbieden van taalonderwijs aan Oekraïners die Nederlands willen leren. Ondertussen zijn er taalgroepen opgezet. Er zijn 120 aanmeldingen van Oekraïners die Nederlands willen leren en de oproep om vrijwilligers met een onderwijs achtergrond heeft een groep van 25-30 mensen opgeleverd die zich willen inzetten om dit taalonderwijs mogelijk te maken. Er zijn al twee informatieavonden geweest voor deze vrijwilligers en zo krijgt deze activiteit ook langzaamaan vorm.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.