Weekupdate over de noodopvang

Geplaatst op 08 april 2022

opvanglocatie-zonder tekst

Heel veel activiteiten die voorbereid werden in de afgelopen weken zijn of worden uitgevoerd. Het inwerken van nieuwe coördinators en de start van een nieuwe collega bij CVVE brengen rust in de coördinatie van de noodopvang. In de afgelopen week is er weer veel gebeurd en er staat ook nog genoeg op de rol, ook veel activiteiten waarbij vrijwilligers betrokken of gevraagd worden. 

'De scholen zijn weer begonnen'. Dat lezen we normaal op spandoeken bij de wegen aan het einde van de zomervakantie. Voor de Oekraïense kinderen is in de afgelopen week de school gestart. In Nederland dan. De middelbare scholieren gaan naar school in Bennekom en de basisschool scholieren in Ederveen. Bij de start afgelopen maandag zijn de schooltasjes die door het Pallas Athene College waren ingezameld, uitgedeeld aan de kinderen. De tassen werden met heel veel enthousiasme ontvangen, de kinderen zijn blij met de tassen met daarin drinkbekers, lunchboxen en schoolspulletjes. De basisschool in Ederveen werd geopend door minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs.  

De scholen zijn voor alle Oekraïense kinderen, ook de kinderen die in Ede onderdak hebben gevonden bij gastgezinnen. CVVE krijgt veel vragen van gastgezinnen die moeite hebben met het verkeer van de kinderen naar Ederveen. Op dit moment heeft de gemeente voor het vervoer naar Ederveen “leerlingenvervoer” ingezet, in samenwerking met Noot. Voor de lange termijn is nog niet bekend hoe het vervoer van de kinderen geregeld wordt. CVVE belt hierover met de gemeente en wij raden ook ouders die met vragen over deze vervoerskwestie zitten aan om contact op te nemen met de gemeente. CVVE coördineert het vervoer van de leerlingen niet, we hebben geen vrijwilligersaanbod dat zou passen op deze vraag. 

In de noodopvang in Harskamp waren ook veel nieuwe en doorlopende activiteiten te melden deze week. Er is gestart met peuterochtenden. Dit is een activiteit georganiseerd op aanvraag door de moeders. In de afgelopen week konden de moeders op twee momenten terecht voor peuteropvang. Komende week gaan we zelfs naar drie ochtenden: maandag, dinsdag en vrijdag. Deze opvang is georganiseerd tijdens de schooltijd van de schoolgaande kinderen en schept op die manier de ruimte voor de moeders om even aandacht aan zichzelf te besteden. 

Dinsdagmiddag stond in het teken van muziek. Er waren verschillende muziekspelletjes en zelfs een heuse djembé workshop! Eén van de deelnemers noemde het “een feest”. En die avond was er een spelletjesavond in de noodopvang. Die stond garant voor veel gezelligheid en goede ontmoetingen. 

Afgelopen donderdag heeft de speelgoedbeurs plaats gevonden. Die was georganiseerd door de kerken in Harskamp. De inzameling en het schoonmaken van het speelgoed was volledig in handen van vrijwilligers van de kerken. Veel kinderen zijn speelgoed komen uitzoeken voor op hun kamer. Wat er nog aan speelgoed over was is overgedragen aan de kledingbeurs en daar kunnen kinderen nog terecht voor speelgoed. Gemeenschapspellen en bordspellen die ook uit de inzameling kwamen zijn in de noodopvang beschikbaar gesteld, zodat er ook samen een spelletje gedaan kan worden. Het is overigens nog steeds mogelijk om zelf ook speelgoed te doneren. CVVE werkt daarvoor samen met de speelgoedbeurs in Wageningen. Speelgoed kan daar gebracht worden, zodat het gecontroleerd en schoongemaakt kan worden. CVVE zorgt ervoor dat het speelgoed vanuit de speelgoedbeurs naar de opvang in Harskamp en stemt het aanbod daarbij af op de vraag. 

Met zoveel activiteiten kan er ook wel eens een in het water vallen. Dat was het geval met de sportmiddag die voor donderdag gepland was. Het was een buitenmiddag, maar het weer was simpelweg te slecht om de activiteit door te laten gaan. 

Donderdagavond trotseerden wachtende Oekraïeners het slechte weer om deel te nemen aan de Meet and Eat. Het was weer een succes, één van de deelnemers noemde de ervaring zelfs “een soort minivakantie.” 

Een blik op de agenda levert een nieuw pallet aan activiteiten op. Woensdagochtend staat een vrouwenochtend gepland met deze keer bloemschikken op het programma. En maandagmiddag draait Sing 2 in Pathé bioscoop. Dat is op zich niet zo’n opvallend nieuws, ware het niet dat dit de Oekraïens gesproken versie is. Pathé verzorgt een avondje uit voor de mensen in de noodopvang. Overigens is er ook ruimte bij Pathé voor Oekraïners die in Ede in gastgezinnen verblijven. Mail naar noodopvang@cvvede.nl om uw gasten aan te melden, onder vermelding van “bioscoop uitje”. 

Ontmoeten en in verbinding komen met elkaar
Vanaf deze week is er een coördinator voor activiteiten buiten het terrein actief. Dit betekent dat activiteiten zoals het hierboven aangekondigde bioscoopbezoek georganiseerd en aangemeld kunnen worden. CVVE heeft al aanbod ontvangen van mensen die iets voor een groep Oekraïeners buiten de noodopvang willen organiseren. Die mensen worden nu benaderd om hun idee in te plannen. De coördinator plant en stemt af, aanmelders verzorgen zelf de activiteit en de organisatie, inclusief eventueel vervoer, vrijwilligers etc. Als u al een uitgewerkt plan heeft, dan kunt u zich via deze link aanmelden: formulier aanmelden activiteit.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.