“We zijn vriendinnen geworden”

Geplaatst op 04 januari 2023

WhatsApp Image 2022-12-23 at 12

Phia en Alyena moeten even nadenken en komen dan tot de conclusie dat ze nu vier jaar met elkaar optrekken. “Toen wij startten met ons maatjescontact was Alyena hoogzwanger”, zegt Phia, “en nu is haar zoontje 3 jaar oud.” 

We zijn bij Alyena thuis in Veldhuizen in het huis waar ze sinds een jaar met haar gezin woont. Het was een grote klus om het huis van binnen op te knappen, maar na hard werken ziet het er mooi en verzorgd uit. We zitten in de gezellige zithoek waar beide dames samen vele uren pratend en theedrinkend hebben doorgebracht. Ze vertellen hier hun verhaal.

Het begon allemaal toen Alyena, een jonge vrouw afkomstig uit Syrië, zich bij het CVVE aanmeldde voor een maatjescontact omdat ze beter Nederlands wilde leren spreken. Ze vertelt dat ze inmiddels zeven jaar in Nederland woont. “Mijn man was al eerder uit Syrië gevlucht en heeft gezinshereniging aangevraagd. Zo kwam ik direct in Ede terecht.” Alyena had al eerder een Nederlands maatje gehad voor de taal, maar wilde graag haar Nederlands verder verbeteren. Ze werd doorverwezen naar het CVVE en gekoppeld aan Phia. 

“Ik was toen thuismoeder van vier kinderen, waarvan de jongste (Tim) nog niet op school zat”, vertelt Phia. “Ik wilde graag wat buitenshuis doen, ik had er tijd en ruimte voor en wilde van betekenis zijn voor anderen. Ik vind het ook belangrijk om dat mijn kinderen voor te leven en in dit vrijwilligerswerk kon ik Tim gewoon meenemen. Tijdens onze gesprekken heeft hij menig uurtje spelend doorgebracht.” Alyena beaamt dat met een vertederde glimlach als zij aan dat beginjaar terugdenkt. 

Phia kwam op het juiste moment in het leven van Alyena die een studie tot schoonheidsspecialiste volgde, maar dat af moest breken omdat de school niet mee wilde werken aan zwangerschapsverlof. Er moest veel geregeld worden met onder andere de school en het DUO. “Ik kon haar daar gelukkig mee helpen”, vertelt Phia. “En ook toen kort daarop haar kindje geboren werd, heb ik haar met van alles kunnen ondersteunen.”

Inmiddels zijn we vier jaar verder en een maatjescontact via het CVVE  is officieel na een jaar afgelopen. Wat is er gebeurd? 
“We zijn vriendinnen geworden”, vertellen Alyena en Phia. “We hadden het leuk met elkaar en wilden samen doorgaan. Phia: “Ons contact is in die zin wel iets anders geworden, tijdens het maatjestraject ontmoetten we elkaar meer gestructureerd om de week. Nu is er geen sprake meer van een vaste tijd of dag, we zien elkaar wanneer dat uitkomt zoals dat in de meeste vriendschappen gaat. Ook de frequentie is wat minder. Alyena is erg druk met werken en studeren”. 

Wat heeft het maatjescontact jullie gebracht?
De vele uren praten en gezellig kletsen hebben Alyena uiteraard geholpen bij het oefenen van het Nederlands. Toch is ze heel blij dat het daar niet bij is gebleven. “Phia betekent heel veel voor mij. Ze helpt mij als iets ingewikkeld is, bijvoorbeeld het aanvragen van kinderopvang voor mijn zoontje, maar nog belangrijker is de emotionele ondersteuning. Iemand die naar je luistert, met je meeleeft en je aanmoedigt. Zoals laatst toen ik mijn studie in de zorg niet meer zag zitten, Phia komt dan langs, luistert naar me, denkt mee en motiveert me om door te gaan. Vroeger was ik voor heel veel dingen bang. Phia is heel scherpzinnig die heeft dat door en daagt me uit. Ik durf nu veel meer zelf op dingen af te stappen. En, zegt ze met de nodige zelfspot: Vroeger, toen ik de Nederlandse cultuur en taal nog niet zo goed kende, antwoorde ik heel vaak met ‘Ja’,  maar dat doe ik niet meer!” Bij deze reflectie moeten ze allebei hartelijk lachten, zo herkenbaar!
“Ik ben heel trots op haar Alyena”, haakt Phia aan. “Het is zo gaaf om haar ontwikkeling van dichtbij mee te maken en te zien hoe ze gegroeid is in al die jaren. En dat ik daar aan kan bijdragen, daar word ik heel blij van!” 

Toekomst
Hoe ziet Aleyna de toekomst? “Ik heb vorig jaar via de gemeente gedurende zes maanden een coronabaan gehad in de zorg en daar een certificaat voor gekregen. Nu volg ik een zorgopleiding en werk ik bij ’s Heerenloo. Ik wil mijn studie afmaken en in de zorg werken, maar schoonheidsspecialist vind ik ook nog steeds leuk. Misschien wil ik ooit een eigen salon beginnen.” 

Het is tijd voor een foto van beide dames, en daar moeten ze natuurlijk wel mooi op staan. Ze nemen samen plaats op de bank. Er wordt wat geëxperimenteerd met het gordijn en Phia doet haar haar opnieuw in een staartje omdat er pieken uitsteken volgens Alyena. Samen buigen ze zich over de foto’s en besluiten na enig gedimdam dat de laatste er mee door kan. 
Ze kunnen het goed met elkaar vinden, dat is wel duidelijk en als het aan hen ligt, zullen nog vele jaren praten, kletsen en delen volgen.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.