Verslag van afgelopen week

Geplaatst op 25 maart 2022

Hulpvragen Noodopvang

Alweer een week voorbij! We nemen je graag mee in de ontwikkelingen van de afgelopen week

De kinderen naar school
Vorige week schreven we over kinderwerk in Harskamp. In deze week kwam er meer duidelijkheid over de volgende stap: de kinderen naar school. Dit wordt vanaf 4 april mogelijk. CVVE richt zich dan nog op het aanbieden van een programma buiten de schooltijden. In samenwerking met Cultura, Sportservice, Youth for Christ, de gemeente en andere partners worden buitenschoolse activiteiten ontwikkeld.

Het Pallas Athene College gaat een inzamelingsweek voor Oekraïne organiseren met als doel alle schoolgaande kinderen uit te rusten met een rugtasje met daarin een lunchbox en een beker/flesje.

Spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen
CVVE was aanwezig bij de informatieavond die door de gemeente was georganiseerd voor vluchtelingen die bij mensen thuis verblijven en voor gastgezinnen die mensen onderdak bieden. Er was grote belangstelling, er zijn veel vragen en er is nog veel onbekend rondom deze vorm van opvang. Men vroeg bijvoorbeeld naar verbinding met andere Oekraïense vluchtelingen, waar mensen Nederlands kunnen leren en bij welke sportverenigingen activiteiten worden georganiseerd voor de Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast zijn er veel praktische vragen over inkomen, werk, onderwijs, gezondheidszorg en dergelijke. Deze avond voorzag in een behoefte en verdere afstemming tussen de verschillende partijen is belangrijk, zodat de mensen die het betreft beter in beeld komen.

Zoals op de website te lezen is biedt Vluchtelingenwerk Ede een spreekuur aan voor mensen met vragen over Oekraïners in Nederland. TakecareBnB is de organisatie die gastgezinnen coördineert. En CVVE richt zich op de coördinatie van vrijwillige inzet.

Vele handen maken licht werk
In de afgelopen week hebben we gesprekken gehad met verschillende vrijwillige coördinatoren. Zo komt bijvoorbeeld een coördinator voor de inzameling van goederen. Het lijkt gemakkelijk, gewoon aanpakken wat er binnenkomt, maar CVVE organiseert dit anders. De vraag bepaalt het aanbod en de coördinator voor de inzameling is er dus verantwoordelijk voor dat datgene wordt ingebracht wat ook daadwerkelijk nodig is. Een mooie gift van de Rotary werd omgezet in joggingbroeken omdat daar specifiek vraag naar is. De coördinator heeft contact met de inleverpunten en zorgt dat de ingezamelde goederen naar de locatie gebracht worden.

Verder komt er een coördinator voor taallessen, zodat mensen snel een brug kunnen slaan in het leven van alledag. Er komt ook een coördinator die activiteiten voor de volwassenen gaat coördineren. De coördinator die zich bezighoudt met het kinderwerk is al een even aan de slag en zij is nu ook bezig met een schoenendoosactie op de Harskampse scholen. Voor de social media is iemand gevonden, dus snelle updates over bijvoorbeeld inzamelingen en de activiteit georganiseerd door Artez is online te vinden. En deze nieuwsupdate wordt ook geschreven door een nieuwe vrijwilliger.

Activiteiten in de afgelopen week
In de vorige nieuwsbrief werden de Meet & Eat avonden aangekondigd. De eerste keer is vanavond en op de website zijn de data voor de volgende avonden te vinden. Ook hierbij wordt CVVE ondersteund door vrijwilligers. 

De kledingbeurs in Harskamp is in volle gang. Beschikbaar gestelde kleding (inclusief ondergoed, sokken en joggingbroeken) kan zelf worden uitgezocht. Op volgende van naam zijn de mensen ingedeeld in tijdvakken, zodat er in alle rust tussen de kleding gesnuffeld kan worden. Iedereen mag maximaal zes kledingstukken uitzoeken.

In de afgelopen week was er verder een vrouwenochtend en werd er voor meiden een activiteit georganiseerd door The Girl Movement.

En verder
CVVE krijgt veel aanbod van diverse organisaties en mensen die bij willen dragen door een activiteit te organiseren of door goederen te leveren. De eerste activiteiten kunnen in afstemming met het COA aankomende week plaatsvinden en zullen steeds verder uitgebouwd worden.

CVVE ontvangt ook regelmatig aanbod van bouwbedrijven om woonruimte te creëren of van mensen die weten waar een leegstaande ruimte is. Goed om te weten dat de verantwoordelijkheid voor onderdak bij de gemeente ligt en dat dit aanbod daar beter op zijn plaats is. CVVE richt zich op het bij elkaar brengen van hulpvragen van mensen op de opvanglocatie en hulpaanbod van vrijwilligers.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.