Tijdens een kopje thee aan je toekomst werken

Geplaatst op 17 september 2018

Andrea-Nisrin

 

Samen een kopje thee drinken. Voor Nisrin (36) uit Syrië is het de sleutel tot succes in Nederland. Vier maanden geleden koppelde CVVEde haar aan de Bennekomse Andrea (32). Ze zijn het 150ste koppel dat elkaar gedurende een jaar elke twee weken ontmoet.

Nisrin woont sinds begin 2016 met haar gezin in Nederland. Ze is inmiddels geslaagd voor haar inburgeringsexamen, en spreekt de taal redelijk. Toch komt ze niet zo snel met Nederlandse vrouwen in contact. ‘Mensen zijn druk.’ Hoe leuk is het dan om als vrouwen onder elkaar regelmatig af te spreken voor een kopje thee? En ondertussen de taal en cultuur beter te leren kennen? Heel leuk, beamen de Syrische en de Bennekomse. Een tijdje geleden nog zaten ze samen op een terrasje de verjaardag van Nisrin te vieren. De dames zijn beide juf, en dat schept een band. Geen toeval; CVVEde koppelt Edenaren aan statushouders op basis van interesses en leeftijd.

Aan de slag op een school
Waar de dames het zoal over hebben? Bijvoorbeeld over hun vak: lesgeven. Nisrin gaf in Syrië les aan peuters en kleuters en wil graag als vrijwilliger aan de slag op een school. Bijvoorbeeld die van haar kinderen. Andrea heeft aangeboden om haar hierbij te helpen, bijvoorbeeld door de eerste keer samen te gaan. ‘Ze zijn als zussen’, merkt Abdulbasit, de man van Nisrin. Het valt hem op dat zijn vrouw dingen deelt met Andrea die ze met niemand anders bespreekt. Zoals vrouwen onder elkaar dat doen, dus.

Ook maatje worden?
Woon je in Ede, vind je het leuk om iemand wegwijs te maken en wil je dat eenmaal per twee weken een uurtje doen? Dan stellen we je graag aan iemand voor.
Meld je meteen aan als maatje, bezoek een informatieavond over het maatjesproject of stel je vraag aan ons.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.