Shadi en Janne slechten drempels tijdens maatjescontact

Geplaatst op 12 november 2018

Janne-Shadi, 5 sep 2018

Shadi Suliman is een 29-jarige statushouder, die sinds 2015 in Ede woont. Hij werkt in de wegenbouw. Janne Koornneef is een oudere dame uit Ede, die zich al langere tijd het lot van vluchtelingen aantrekt. Samen vormen ze, ondanks hun verschillen, een succesvol maatjeskoppel.

In september sloten Shadi en Janne het maatjestraject af. Dat deden ze onder het genot van een stukje baklava, ter ere van Shadi’s verjaardag. Een jaar lang ontmoetten ze elkaar elke twee weken, meestal bij Janne thuis. Shadi, die de taal prima spreekt, wilde vooral de Nederlandse cultuur en gewoontes beter leren kennen. 

Bruidsjurken
De combinatie man/vrouw is uitzonderlijk, zegt maatjescoördinator Harma Jansma van CVVEde. ‘De regel is dat we mannen aan mannen koppelen en vrouwen aan vrouwen.’ Shadi vond het prima om een oudere dame als maatje te krijgen. In Syrië, waar hij vandaan komt, ontwierp hij als kleermaker onder meer bruidsjurken. Contact met vrouwen is voor hem dan ook de normaalste zaak van de wereld. 

Chauffeur
‘Het heeft heel goed uitgepakt’, concludeert Harma. Janne heeft Shadi volop betrokken bij haar leven. Ze gaan samen op familiebezoek, waarbij de 29-jarige statushouder fungeert als chauffeur. En andersom is Janne onlangs bij Shadi wezen eten en heeft daar zijn huisgenoten ontmoet. 
Het koppel is van plan om ook na het officiële maatjestraject contact te blijven houden. Shadi besluit: ‘Ik heb twee moeders. Mijn echte moeder in Syrië en Janne, mijn Nederlandse moeder.’

Ook maatje worden?
Woon je in Ede, vind je het leuk om iemand wegwijs te maken en wil je dat eenmaal per twee weken een uurtje doen? Dan stellen we je graag aan iemand voor.
Meld je meteen aan als maatje, bezoek een informatieavond over het maatjesproject of stel je vraag aan ons

 

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.