Leerzame en positieve ontmoetingen op het Welkom Hier Ede Festival

Geplaatst op 19 april 2018

Ruim 500 ‘oude’ en ‘nieuwe’ Edenaren vierden samen de diversiteit en solidariteit

“Dit festival geeft mij hoop. Als ik zie hoe ontvankelijk de mensen zijn, hoe iedereen samenwerkt en hoe veel samenhorigheid er hier is.”
(Jonathan, deelnemer van het open podium)

Op zaterdag 7 april vond in Cultura Ede het Welkom Hier Ede Festival plaats. Ruim 500 Edenaren bezochten het festival waar ze konden kennismaken met activiteiten voor en met vluchtelingen in de stad. Om 13:00 uur verklaarde singer-songwriter en presentator van het podiumprogramma Rogier Pelgrim de dag voor geopend met zijn single ‘Welcome Here’. Tot 17:00 uur was Cultura het decor voor allerlei verschillende performances, leerzame workshops, een foto expositie van Arjan van Bruggen en een open podium.

“Wat een prachtige dag! Bijzonder om te zien dat zo veel mensen van alle leeftijden en uit allerlei culturen elkaar hier vandaag écht ontmoeten en het naar hun zin hebben met elkaar.” (Mede-initiatiefnemer van het festival Esther Blokker)

Eén van de dans performances bestond uit een les in de Syrische ‘Dabke dans’. “De interactieve Syrische dans was mijn favoriet. Het zorgde ervoor dat de stoelen en tafels aan de kant werden geschoven en er in het midden van de zaal ruimte werd gemaakt voor een dansvloer. Met een grote groep stonden we daar hand in hand te dansen, dat gaf mij zo’n gevoel van verbinding”, vertelde bezoeker Joery uit Ede.

In de grote zaal konden bezoekers een Henna tattoo laten zetten bij Eritrese Hanna, was er een foto expositie van Arjan van Bruggen, en was de indrukwekkende kalligrafie van Mohamad Badenjki te bezichtigen. De kaligraaf vertelde dat veel bezoekers geïnteresseerd waren in het leren van kalligrafie: “Ik heb meerdere malen mijn visitekaartje afgegeven aan mensen die graag les van mij willen, leuk om te zien dat mensen het zo mooi vinden.”

Probeer in de schoenen te staan van iemand uit een vluchtsituatie
Tijdens het festival werden er doorlopend workshops gegeven. Bezoekers konden samen muziek maken tijdens een workshop percussie en leerden in een andere zaal meer over de achtergrond en situatie van gevluchte statushouders. Tijdens de workshop ‘Bekend maakt Bemind’ van VluchtelingenWerk was er ruimte om in gesprek te gaan met mensen uit een vluchtsituatie en hen vragen te stellen over hoe zij hier in Nederland een nieuw leven opbouwen. Ook konden bezoekers kennis maken met verschillende vrijwilligersorganisaties in Ede die zich inzetten voor een goede integratie en participatie van statushouders of de basiskneepjes van de Arabische taal leren.

Wim Drost en Angessom gaven een workshop over het cultuurverschil dat Eritrese vluchtelingen en statushouders in Nederland ondervinden. “Zo zijn we in Nederland gewend om bijna al onze dagelijkse bezigheden te doen binnen een bepaald tijdsschema of tijdsbesef. In Eritrea is tijd helemaal geen factor. Binnen het integratieproces is het daarom echt belangrijk om hier rekening mee te houden. Wat voor de één zo normaal en vanzelfsprekend lijkt, hoeft dat natuurlijk helemaal niet voor een ander te zijn’’, aldus Wim Drost. In een andere zaal gaf de Syrische muzikant en activist Gharib een introductie over de geschiedenis, cultuur en actuele situatie in Syrië. “Ik ontdekte dat ik heel veel eigenlijk nog helemaal niet wist van de geschiedenis van Syrië, zo wist ik helemaal niet dat Syrië voor de burgeroorlog veel Palestijnen en Armeniërs als vluchtelingen heeft opgenomen.” (Tamara uit Ede)

Ontmoeting en verbinding
Presentator Rogier Pelgrim maakte tussen het programma door geregeld een momentje vrij om het publiek over een vraag of stelling na te denken, met élkaar. “Als je inzoomt op een individueel verhaal van iemand uit een vluchtsituatie, dan besef ik pas meer wat nou eigenlijk de situatie is in Syrië of Eritrea. Daarom is het belangrijk om in dialoog te gaan met mensen” (Bezoeker van het festival). Het ontmoeten van elkaar, werd als meest waardevol gezien door de meeste bezoekers: ‘’Edenaren die misschien maar twee straten van elkaar vandaan wonen, maar normaal gesproken niet met elkaar in contact zouden komen ontmoeten elkaar hier. Je ziet dat zo veel mensen graag willen helpen als taalmaatje of op welke manier dan ook, alleen vind je elkaar buiten zo’n festival niet” (bezoeker van het festival). Voor Yunes uit Jemen (nu 8 maanden in Nederland), was het festival een mooie gelegenheid om te oefenen met de Nederlandse taal: “Ik wil graag meer de Nederlandse taal oefenen en meer praten met mensen, maar ik vind het soms nog erg lastig om het gesprek aan te gaan. Hier was dat veel gemakkelijker, zo zie je dat het niet erg is om fouten te maken en mensen het alleen maar leuk vinden als je probeert om de taal te leren.”

Het Welkom Hier Ede Festival is een initiatief van Justice and Peace en werd georganiseerd in samenwerking met Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede, Cultura Ede en VluchtelingenWerk Oost-Nederland.

Alle foto's bij dit artikel werden gemaakt door Adrie Jansen. Bezoek voor alle foto's onze Facebookpagina

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.