‘Het lijkt alsof Bana en Emily elkaar veel langer kennen.’

Geplaatst op 12 maart 2024

Emily en Bana tijdens hun eerste ontmoeting

Bana (21), afkomstig uit Eritrea, wil heel graag een maatje hebben. Vooral om haar bij haar huiswerk te helpen, maar ook om gezellige dingen mee te doen. Ze doet de zorgopleiding niveau 2 aan het roc in Ede. Ze spreekt goed Nederlands, maar ze heeft wel moeite met moeilijke woorden. Ze wil graag haar Nederlands verbeteren om de niveau 3 opleiding te kunnen gaan doen. Ze moest even geduld hebben, maar CVVE heeft een maatje voor haar gevonden.

Emily (20) heeft eerst de mbo opleiding tot onderwijsassistent gevolgd en is nu 1e jaars Social Work aan de CHE. In het eerste jaar is stage lopen in een maatjesproject een onderdeel van de opleiding. Emily heeft voor het maatjesproject van CVVE gekozen, omdat ze graag meer wil leren over mensen uit andere culturen.

De eerste ontmoeting was op kantoor van CVVE. Corneli, coördinator jongerenmaatjesproject, was erbij. Emily vond het wel spannend en was benieuwd naar haar maatje. Bana heeft al eerder een maatje gehad en keek er vooral erg naar uit. “Ik was gewoon heel blij dat ik een maatje kreeg.” Ze ontmoetten elkaar al voor de deur van CVVE en liepen samen naar boven naar het kantoor. Ze vonden het fijn dat Corneli erbij was. Als het even stil viel, stelde zij een vraag. Ze hebben gepraat over helpen met huiswerk en over wat ze leuk vinden om te doen.

Ze wisselen hulp bij huiswerk en leuke dingen af. Tijdens de afspraken praten ze graag samen over wat hen bezighoudt. Ze willen allebei meer te weten komen over de cultuur en gewoontes van de ander. Rond de Kerst hebben ze elkaar over het vieren van het Kerstfeest verteld. Kerst in Eritrea valt op 7 januari. Emily is bij Bana thuis geweest om Kerst mee te vieren. “Het was heel anders dan bij ons. De vrouwen hadden mooie Eritrese jurken aan. Het eten lag op een grote schaal. Niet zo als bij ons, ieder zijn eigen bordje. Ze hebben een soort plat brood, injera, en daarmee pakken ze de groente en het vlees op.”

Bana vertelt: “Ik kreeg een kerstkaart van Emily met allerlei leuke dingen er op. Dat vond ik zo bijzonder.”

Emily merkt hoe moeilijk het is om een taal te leren waarmee je niet bent opgegroeid. Wanneer ze vertelt over wat ze samen voor leuks doen, zegt ze er vaak bij dat het ook goed is om beter Nederlands te leren. Toen ze samen voor de Kerst gingen winkelen, kwamen ze allerlei woorden tegen die voor Bana moeilijk waren. “Ik had er niet aan gedacht dat afstandsbediening een moeilijk woord zou zijn.”

Bana is heel blij dat Emily haar met haar schoolwerk helpt. “Emily kan heel erg goed uitleggen en dan begrijp ik het. Ze is heel duidelijk.”

Emily zegt: “Bana is heel leergierig. Naast het Nederlands, wil ze ook nog Engels leren. Ik vind het heel knap van haar dat ze zoveel wil leren. Ze is ook een harde werker. Ze helpt haar moeder vaak.”

Ze zijn pas sinds november maatjes, maar het lijkt of ze elkaar al veel langer kennen.

 

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.