Groen Licht in december

Geplaatst op 02 december 2021

Actie groen licht

In Polen laten inwoners groen licht branden om te laten zien dat vluchtelingen welkom zijn en bij hen terecht kunnen voor hulp. Groen is de kleur van hoop.

De Vereniging van Asieladvocaten Nederland roept op om op 10 december een groen lichtje te laten branden. In Ede doen we dat graag de hele maand december, om samen toe te leven naar Kerst. Zet een groen lichtje voor je raam en laat zien dat vluchtelingen welkom zijn bij jou! Bijvoorbeeld om samen koffie te drinken, samen te eten en samen Nederlands te praten. Zo zijn we samen lichtjes van hoop in deze donkere tijd van het jaar. We hopen dat er mooie nieuwe contacten ontstaan en ondersteunen je graag om dat een vervolg te geven. Samen thuis in Ede! 

Deel een foto van je groene licht op social media met de hashtags #groenlichtede en #edeviertkerst en tag CVVE.

Je kunt natuurlijk naar de (kringloop)winkel gaan voor een groen licht, maar je kunt ook eenvoudig zelf een groen lichtje maken. Hieronder vind je een handreiking om met kinderen aan de slag te gaan met groen licht.

Werkvorm met kinderen
Introductie:

Praat met de kinderen over de kleur groen. Wat is er allemaal groen? Wie heeft groen als lievelingskleur? Sommige mensen verven hun kamer groen. Waarom is groen zo’n fijne kleur? Grassprietjes en blaadjes aan de bomen vertellen ons dat het voorjaar komt. Dat geeft hoop en verwachting, je word er blij van. En kijk eens naar een stoplicht. Rood betekent: stoppen. Groen betekent: je mag verder. Wij gaan een groen lichtje maken, om te laten zien dat vluchtelingen welkom zijn.

Dit heb je nodig:
– Een glazen potje
– Een waxinelichtje of (fiets)lampje
– Groen vliegerpapier, groen crêpepapier of groene verf en kwasten
– Schaar en lijm
– Eventueel stickers, glitters, stiften en andere versiering.

Zo ga je te werk:
Knip het groene papier op maat en plak dit om het potje. Eventueel kun je er eerst figuurtjes (bijvoorbeeld sterren) uitknippen. Of verf het potje groen. Daarna kun je het potje verder versieren door erop te tekenen, glitters erop te plakken, enzovoorts. Tot slot zet je het kaarsje of lampje erin. Laat je groene licht maar schijnen!

Afronding:
We hebben een lichtje gemaakt dat kan schijnen in het donker. Een groen lichtje. Weet je nog? Groen betekent: je mag. Zet tot Kerst dit groene lichtje voor het raam om te laten zien dat vluchtelingen welkom zijn bij jou thuis. Zo schijnt het licht in het donker. En dan mag je rustig wachten: zal er iemand bij jou op bezoek komen?

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.