Gezellig samen op stap

Geplaatst op 22 mei 2023

WhatsApp Image 2023-05-23 at 09

Het is woensdagmiddag. Mariëtte (30) en Mona (33) zitten gezellig samen op de bank. Mariëtte maakt een lolly voor Rasul open en hij gaat vervolgens lekker spelen. Mona lacht vrolijk. Op de vraag hoe oud Rasul is, antwoordt Mona 5. Ze wordt snel verbeterd door Rasul. “Ik ben 6 hoor”. Het gezin van Mona is net verhuisd van een flat naar een huis met tuin en dakterras. Mona moet nog even wennen aan haar nieuwe omgeving, maar Rasul vindt het heerlijk.

Mariëtte en Mona trekken al ongeveer een jaar met elkaar op. Meestal gaan ze samen dingen ondernemen als Rasul op school is, maar Mariëtte komt ook af en toe op de woensdagmiddag. Ze hebben geen problemen om te bedenken wat ze samen gaan doen. Ze gaan vaak samen op stap, daar genieten ze erg van. Gezellig naar het pannenkoekenhuis, Syrisch eten, koffiedrinken, naar de film. Mona is ook een keer mee geweest naar de moestuin van Mariëtte. Mona wil nog leren fietsen. Daar gaat Mariëtte haar bij helpen. Ze hebben het even uitgesteld vanwege de verhuizing. Ook is ze bezig om haar rijbewijs te halen.

Mariëtte vertelt dat ze voor de eerste kennismaking benieuwd was hoe het zou zijn. Ze wist niet wat ze kon verwachten. Al snel kwam ze erachter dat ze helemaal niet zo verschillend zijn. “We zijn beide vrouwen van dezelfde leeftijd en houden van dezelfde dingen”. Mona beaamt dat. “Het voelde gelijk vertrouwd”.

Als ze samen zijn, praten ze over van alles en nog wat, ook veel over de verschillende gewoontes vanuit cultuur en religie. Skiën en schaatsen was nieuw voor Mona. Ze dacht eerst dat het hetzelfde was. In Jemen is er nooit sneeuw en ijs. Mona vertelt Mariëtte veel over de Islam, bijvoorbeeld over de Ramadan en dat er hele speciale gerechten worden gemaakt die ze na zonsondergang mogen opeten. Dat er decoraties zijn en dat het op bepaalde manier ook feestelijk is. Op een gegeven moment had Mona het over “het zwarte blokje”. Ze dacht dat Mariëtte Mekka niet zou kennen, dus daarmee wilde ze het makkelijker te maken. Ook andersom gebeurt dat. Mariëtte probeert dingen begrijpelijker te maken voor Mona en checkt of ze het begrijpt. Het is mooi om te zien hoeveel rekening ze met elkaar houden.

Door gezellige dingen te doen en veel te praten hebben ze elkaar dit jaar goed leren kennen. Mona vindt Mariëtte flexibel, vrouwelijk en rustig. Mariëtte zegt: “Mona kletst graag en is vrolijk. Ik vind het mooi hoe Mona met alles wat ze heeft meegemaakt, doorgaat en er het beste van maakt.”

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.