Ervaringsverhaal Vincent en Aferom

Geplaatst op 20 mei 2019

Vincent vd Berg 2

Vincent is 20 jaar en was de het afgelopen jaar maatje van Aferom. Hij is 18, komt uit Eritrea en woont sinds anderhalf jaar in Nederland. De twee hebben een bijzondere vriendschap opgebouwd en Vincent vertelt ons hierover.

Aferom had een aantal doelen en wensen met het maatjescontact: Nederland beter leren kennen, de taal beter spreken, maar ook meer Nederlanders ontmoeten. “We hebben niet heel strikt aan die doelen gewerkt,” vertelt Vincent lachend. “Vaak gingen we samen sporten, een potje voetballen of volleyballen, of samen eten. Dat is, zeker in het begin, en ontspannen manier om elkaar te leren kennen. Het is een hele slimme jongen, heel leergierig. Als ik een woord gebruik wat hij niet kent, dan vraagt hij wat het betekent en onthoudt hij het. Dus dat is leuk om te zien, dat hij heel gemotiveerd is om te leren. Hij heeft de schakelklas gedaan en nu is hij bezig met de havo.”

Vincent en Aferom bespreken vanalles met elkaar. “Een poos geleden vroeg hij aan mij: ben je gelukkig? Toen ik de vraag terug stelde zei hij ‘nee’. Ik vroeg hem wanneer hij dan wel gelukkig zou zijn. Hij zei dat dat was wanneer zijn familie hier zou zijn.” Inmiddels zijn zijn moeder en broertje naar Nederland gekomen op basis van gezinshereniging. Hij woont nu bij hen.

Aferom heeft veel contact met andere Eritrese jongens. “We konden echt niet naar de supermarkt zonder dat we allerlei bekenden van hem tegenkwamen die even een praatje wilden maken. Sommige jongens kennen elkaar al uit Eritrea. Vaak aten we samen en ik vond het ook leuk om hem bij mij thuis uit te nodigen” vertelt Vincent. “Voor hem ook leuk om te zien hoe Nederlandse studenten nou wonen. Ik heb een setje bokshandschoenen en een stootkussen, dus soms konden we dan ook even een potje vechten, vriendschappelijk dan!”

Ook voor Vincent was het contact leerzaam. “Ik ging wel eens naar hem toe als ik zelf niet zo lekker in mijn vel zat, een beetje down was. Maar dan kwam ik bij hem en hij is altijd zo positief en vrolijk. Dat zorgde bij mij voor veel relativering. Dan dacht ik: ‘Vincent, maak jij je hier nu druk om?’ Die jongen is gevlucht, zit hier zonder zijn familie in een heel vreemd land, spreekt de taal nauwelijks en hij is superpositief, waar maak jij je zo druk om! Dat heeft bij mij wel gezorgd voor heel veel relativering, en dankbaarheid hoe goed wij het hier hebben.”

Het maatjestraject is officieel afgelopen, maar Aferom en Vincent zien elkaar nog regelmatig. “We zijn echt goede vrienden geworden!”

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.