Ervaringsverhaal van Bert en Mustansir

Geplaatst op 21 december 2023

CVVE_maatjesdiner_STUDIOSAVAN_69

Bert (38) en Mustansir (32) zitten samen op de bank. Reem, de vrouw van Mustansir, komt ook even de kamer in om ons te begroeten. De mannen zijn alweer bijna een jaar maatjes. Op mijn vraag of ze na dit jaar ook verder willen gaan, lacht Mustansir. “So far so good”. Mustansir spreekt goed Nederlands, maar soms kan hij zich beter in het Engels uitdrukken. Bij de eerste ontmoeting klikte het meteen tussen Mustansir en Bert, ze hadden gelijk hele gesprekken. Beiden houden ze van muziek en ze vinden het leuk om elkaars muziekstijl te ontdekken.

Op de vraag wat ze zoal samen doen, volgt als eerste “veel kletsen”. Maar bijvoorbeeld ook wandelen op de hei bij de schaapskooi, backgammon spelen – Mustansir heeft Bert backgammon geleerd – , voor elkaar koken, naar de kroeg gaan. Bij dat laatste beginnen ze allebei meteen te lachen. Ze waren per ongeluk bij een pubquiz beland en zijn gelijk mee gaan doen. Trots vertellen ze dat ze niet eens laatste zijn geworden, maar een-na-laatste. Het was een Koningsdagspecial, heel Nederlands. Mustansir is ook gaan kijken naar een optreden in Astrant van de band Trinity, waarin Bert basgitaar speelt. Hij vindt de muziek heel “colourful”. Bert gaat hem leren basgitaar spelen.

Bert heeft een speciale herinnering aan dat hij mocht chaufferen om ‘s nachts de vrouw van Mustansir van het vliegtuig te halen en aanwezig te zijn bij hun hereniging. Mustansir en Reem hebben elkaar dan zeven jaar niet gezien. Reem moet erg wennen hier, maar ze zijn eindelijk weer bij elkaar. Mustansir kan elke werkdag niet wachten tot hij klaar is en naar huis toe kan om bij haar te zijn.

Mustansir is een keer mee geweest naar de vrienden van Bert om mee te spelen met een role playing game (RPG). Bert heeft bewondering voor Mustansir, omdat hij zo makkelijk met zijn vrienden omgaat, ondanks dat zij in het spel rap Nederlands spraken.

“Hij heeft zo’n open blik en is zo positief ondanks alle ellende die hij heeft meegemaakt. Hij heeft zich zijn goede eigenschappen niet laten afpakken. Hij is ook mega-ondernemend, hij pakt door en regelt de dingen die nodig zijn.”

Mustansir vindt dat Bert heel altruïstisch is. “Hij wil graag mensen helpen. Hij is aardig, slim en lang.” Bij het woord lang schieten ze allebei in de lach, ze schelen minstens wel een hele kop. “Hij heeft een hele positieve uitstraling. He shines his light on others.”

Bert vertelt dat hij het zo bijzonder vindt dat ze allebei een heel ander leven achter de rug hebben en elkaars wegen zich nu kruisen. Hij krijgt zo een inkijk in het leven van Mustansir en maakt zoals hij het zelf zegt een “fractie” van de Syrische cultuur mee. De gastvrijheid en het ondersteunen van familie en vrienden vindt hij heel mooi. Mustansir heeft door het contact met Bert veel geleerd over de Nederlandse taal, cultuur en muziek. Hij begrijpt Nederlanders daardoor beter. Hij vindt ze heel direct, en ook nieuwsgierig en open naar anderen. “Ze vragen veel en willen alles weten.”

De twee mannen hebben elkaar echt gevonden. Ze zijn allebei nieuwsgierig naar elkaar en staan open voor andere activiteiten dan ze normaal zouden doen. De mooie gesprekken hebben hun band versterkt en er zullen vast nog vele volgen.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.