Ervaringsverhaal Swanita en Anna

Geplaatst op 11 mei 2019

Swanita en Anna 2

Maatje zijn is samen meidendingen doen

Spannend. Zo omschrijft Swanita van Gent (20) de start van het contact met haar maatje Anna. Want: wat ga je samen doen, als je elkaar nauwelijks kent en ook nog eens een andere taal spreekt? Naar de Mac dus. En heel vaak Google Translate gebruiken.

Sportief zijn de meiden allebei. En dus gaan ze niet alleen samen eten, maar wordt er ook gevoetbald of geschaatst. De andere week doen ze weer typische meidendingen, zoals make-uppen en shoppen. Meestal spreken ze af bij Anna thuis, die samen met haar ouders, zus en broers uit Syrië naar Nederland is gevlucht.

‘Nieuwe familie’

Voor Swanita, tweedejaars student Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), begon het allemaal als een opdracht voor school. Inmiddels heeft ze er nieuwe familie bij, zo omschrijft ze.

Het maatjestraject is afgerond, maar de meiden zien elkaar nog bijna elke week. ‘Het mooiste vind ik dat Anna zo gegroeid is in haar taal. En het tofste wat we gedaan hebben, is het organiseren van een Dabke-avond’. Dabke is de traditionele dans in veel Arabische landen. Het doel van deze avond was om andere jongeren deze dans te leren. ‘Ze wist iedereen in beweging te krijgen’, vertelt Swanita enthousiast.

Laagdrempelige dingen doen

Een mooie match. Daar gaat CVVEde voor, als ze nieuwkomers koppelt aan Edenaren. En dat kan best even spannend zijn, in het begin. Wat helpt om het ijs te breken, is laagdrempelige dingen doen, tipt Swanita. Naar het centrum gaan, even naar de Mac. Of een spelletje doen. Daarvoor hoef je niet dezelfde taal te spreken.

Ook maatje worden?

Ben je student en wil je ook je leven delen met een nieuwkomer? Neem contact op met CVVEde. We zoeken altijd iemand die bij jou past.

 

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.