Ervaringsverhaal Mirjam en Aya

Geplaatst op 02 juli 2020

Mirjam en Aya 2

“Ik ben niet alleen haar maatje, maar zij is ook mijn maatje”

Mirjam (36) en Aya (32) zitten samen aan de houten keukentafel bij Mirjam thuis voor de formele afsluiting van het maatjestraject. Op de tafel staat een schaaltje met koekjes. De kinderen spelen gezellig samen. Dana, de jongste dochter van Aya, voelt zich erg thuis bij Mirjam. Ze kennen elkaar inmiddels goed. Ze hebben een jaar samen opgetrokken.  Aya kan steeds beter met het Nederlands uit de voeten en lukt dat even niet zo goed, dan blijven ze lachen en pakken ze Google Translate erbij.

Ze spreken vaak ‘s ochtends af als de oudste kinderen op school zitten. Ook gaan ze regelmatig in het bos wandelen en genieten van de rust als afwisseling op het drukke bestaan als moeder.

Aya vertelt dat ze het fijn vindt om met Mirjam af te spreken. Ze vindt haar heel aardig. Ze heeft veel geleerd over de Nederlandse cultuur. “Ik leerde meer stiptheid te hebben en ik heb nieuwe gezonde eetgewoontes ontdekt.” Dat Nederlanders rauwe haring eten blijft ze vreemd vinden, maar groenten met vis of kip vindt ze wel heel lekker.

 “Ik ben niet alleen haar maatje, maar zij is ook mijn maatje”, zegt Mirjam. Als voorbeeld vertelt ze over een keer dat ze met de jongste kinderen koffie dronken bij haar thuis. “Eliz wil graag nog een koekje. Van mij mag dat niet en ik zeg: 'Nee, Eliz, één koekje is genoeg.' Aya vraagt vervolgens waarom ze niet nog een koekje mag. Ik begin te lachen, omdat ik op een leuke manier geconfronteerd word met onze zuinige cultuur. Hierop volgt een gesprek over dat wij in Nederland anders omgaan met jonge kinderen dan in Syrië. Het zet mij ook aan het denken en scherpt mij ook in de keuzes die ik maak in het opvoeden.”

Mirjam vindt Aya een ontzettend lieve, optimistische vrouw en ze vraagt zich af of ze zelf zo optimistisch zou zijn wanneer de situatie andersom zou zijn. Aya is goedlachs en altijd in voor een grapje. Mirjam bewondert haar doorzettingsvermogen.

Na de formele afsluiting van het traject gaan Mirjam en Aya door met afspraken maken. Ze genieten van elkaars gezelschap, leren van elkaar en lachen veel.
 

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.