Ervaringsverhaal Meet & Eat

Geplaatst op 17 maart 2023

Meet & Eat (4)

Harmen & Lysanne deden mee aan de vorige Meet & Eat en delen graag hun ervaring: 
“Zo ontmoetten wij vorige week vrijdag drie Syrische mannen en aten met hen. Toen ze binnenkwamen reageerde ons zoontje van twee verlegen. Hij verstopte zich achter het gordijn. Een van de mannen liep rustig, vriendelijk en met een grote lach naar hem toe. Gaf hem een kus op zijn wang. Meteen was het ijs gebroken tussen die twee, en ons zoontje durfde binnen een minuut ook de andere ‘meneren’ een hand te geven. Hij vond het zelfs zo gezellig dat hij een uur langer mocht opblijven. De drie mannen (eind dertig, spontaan en beleefd) spraken alleen Arabisch, maar met Google Translate erbij konden we zonder moeite een gesprek voeren. We aten. We praatten. Ze deelden hun verhaal. Waar ze hadden gewoond, gewerkt, wat hun hobby’s zijn. Hoe ze in Nederland terechtgekomen waren. Ze vertelden over hun families, waarvan een deel nu in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië zit. Ze lieten –  half trots, half verdrietig – foto’s zien van hun kinderen. We lachten. We slikten tranen weg. We oefenden met Nederlandse woordjes. De mannen wezen iets aan, ont zoontje vertelde dan wat het was (‘lepel’, ‘neus’, ‘bloem’) en dan zeiden zij het na. Het was goed. Ontspannen. Verrijkend.”

Op zaterdag 25 maart wordt er opnieuw een Meet & Eat georganiseerd voor de bewoners die recent zijn aangekomen in de crisisopvang aan de Galvanistraat in Ede. Er is dan gelegenheid om mensen uit te nodigen om bij u thuis aan tafel te schuiven en op die manier kennis te maken en welkom te heten in Ede. Volgende week start voor velen van de bewoners ook de ramadan, dus dat betekent dat ze op zaterdag 25 maart pas na 19.05 uur mogen eten. 

Om de reden dat de ramadan volgende week start, verschuiven we de ophaaltijd naar 18:00-18:15 uur en is het dus belangrijk dat er na 19:05 uur gegeten word voor velen van de bewoners. Na het ophalen bij de opvang en het samen eten, brengt u ze ‘s avonds na de maaltijd weer terug. U kunt bij uw aanmelding aangeven hoeveel mensen u maximaal kunt ontvangen. U krijgt van ons een e-mail met meer informatie over precieze ophaaltijd en meer informatie over de bewoners die bij jullie komen eten, zo ook of ze meedoen aan de ramadan.

Bent u inwoner van de gemeente Ede en wilt u net als Harmen & Lysanne meedoen? Meld u dan aan via deze link. Binnenkort ontvangt u dan een mail met meer informatie.

Meet&Eat is een samenwerking van Malkander, DPE en CVVE.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.