Ervaringsverhaal Dimitri en Mohamad

Geplaatst op 18 juni 2019

Dimitri

‘Het maatje zijn heeft mij echt verrijkt!’

“Rond de jaarwisseling ging ik eens denken aan goede voornemens voor het nieuwe jaar” vertelt Dimitri (24). “Ik was toen al een tijdje aan het werk en zat aardig in een ritme. Maar het viel me op dat veel dingen in die routine om mijzelf en de mensen in mijn eigen bubbel draaiden, en dat wilde ik eigenlijk niet meer. Ik wilde ook iets voor een ander doen. In eerste instantie dacht ik, ik ga wel wat met ouderen doen, dammen met een oude man ofzo. Maar ik bedacht me dat ik misschien meer zou kunnen betekenen voor iemand die uit een ander land naar Nederland is gevlucht. Ik kende CVVE helemaal niet, maar kwam de organisatie tegen toen ik wat op internet zocht. Ik ging naar de informatieavond en heb me toen aangemeld.”

Dimitri wordt gekoppeld aan een Syrische jongen. “Harma (van CVVE) vertelde dat hij wel redelijk Nederlands sprak. Maar, hoe goed is ‘redelijk’? Toen ik voor de eerste keer bij hem thuis kwam, praatte ik met makkelijke woorden en articuleerde ik duidelijk. Maar toen zag ik in zijn kast dikke Nederlandse boeken staan en besefte ik: hij kan super goed Nederlands!”

Doordat Dimitri zelf een half jaar in Singapore heeft gewoond, wist hij dat nieuwe mensen leren kennen lastig kan zijn. “Behalve je studiegenoten leer je niet echt mensen kennen. Ook in mijn werk zie ik dat bij sommige collega’s die uit het buitenland komen. Op een bepaald moment gaan je collega’s allemaal naar huis, zij hebben al een heel sociaal leven en dan is het heel lastig om daar tussen te komen. Dus ik kan me wel een beetje voorstellen hoe het moet zijn om hier te komen wonen. Het is echt lastig om Nederlanders te ontmoeten en een netwerk op te bouwen.”

De jongen waar Dimitri maatje van is, is zzp’er, wat betekent dat hij ook zijn eigen belastingaangifte moet doen. Dimitri helpt hem hierbij. “Zelf heb ik ook een eigen bedrijf gehad en mijn belasting moeten invullen. Dat is voor de gemiddelde Nederlander al heel ingewikkeld, laat staan voor iemand die pas kort in Nederland woont, maar samen komen we er wel uit!”

Al met al is Dimitri blij met zijn keuze om maatje te worden. “Het maatje zijn heeft mij echt verrijkt. Je leert iemand kennen die je normaal nooit had ontmoet. Hierdoor stap je een beetje uit de bubbel waarin je leeft. De gesprekken die we hebben, gaan vaak over diepgaande onderwerpen en het is ontzettend leerzaam om juist dat soort onderwerpen vanuit een heel ander perspectief te leren bekijken. Bovendien heb ik er door dit project een vriend bij!”

Lijkt het jou ook leuk om iemand wegwijs in Nederland te maken?
Meld je dan aan bij CVVE en word maatje!

 

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.