Een nieuw begin – Ontmoetingsfeest 2018

Geplaatst op 13 december 2018

IMG_1548

Begin december: het jaarlijkse Ontmoetingsfeest. Dit jaar de negende editie en georganiseerd door Netwerk Dien je Stad, samen met Mentorproject Laten we Welzijn, Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) en Tot uw Dienst!. Vier verschillende organisaties, maar allemaal geloven zij in de kracht van de vrijwilliger! Deze maandagavond vieren we, met zo’n 450 gasten de inzet van deze vrijwilligers en de mooie ontmoetingen zijn ontstaan tussen Edenaren.

Vanavond ontmoeten al deze mensen elkaar onder het genot van een diner en een avondvullend programma. Twee dames lopen gezellig kletsend de zaal binnen. “Ongeveer 6 jaar geleden werd ik haar maatje” vertelt de één. “We hebben het traject een aantal keer verlengd, maar op een gegeven moment kon dat niet meer. Dus toen zijn we maar vriendinnen geworden” lacht de ander.

De avond start met een filmpje waarin vier mensen hun verhaal vertellen. Allemaal hebben ze een ‘nieuw begin’ gekregen, mede door de vier organisaties die het Ontmoetingsfeest organiseren. Een jongen die via CVVE een maatje heeft vertelt: “Als er iets is bel ik Matthias, hij komt dan direct. Hij is veel meer voor mij dan alleen een maatje, hij is echt een vriend!”

Halverwege de avond vragen de presentatoren alle bezoekers om eens onder hun stoel te kijken. Bij een drietal van de gasten zit een envelop vastgeplakt, met een daarin een cheque van 100 euro. Deze mogen ze naar eigen inzicht geven aan iemand die wel een nieuw begin kan gebruiken, maar hiervoor de financiële middelen mist.

Er ontstaan mooie ontmoetingen, ook aan tafel: een oudere dame zoekt nog een lift terug naar huis. Een echtpaar wat tegenover haar zit reageert direct; “wij kunnen u wel even thuis brengen!” Overal zitten mensen gezellig te kletsen, helpen elkaar met opstaan en geven elkaar een arm als ze langs het buffet lopen. Honderden kaarsen branden gezellig en op de achtergrond klinken vrolijke kerstliedjes.

Aan één van de tafels zit een Syrisch gezin, ze hebben het lastig met de Nederlandse taal. Gezellig kletsen met de mensen aan hun tafel is een uitdaging, hoe hard ze ook proberen. Echte ontmoeting ontstaat als ‘De Trekvogels’ beginnen te spelen. Een band met leden uit verschillende landen speelt onder andere Syrische muziek. Samen dansen ze op deze voor hen bekende muziek en de lach op hun gezicht laat zien hoe ze genieten.

“Ik zit ook echt te genieten” zegt een oude dame glunderend, terwijl ze nog een soesje in haar mond stopt. “Zulk heerlijk eten en gezellige mensen. Soms zijn er klusjes bij mij thuis die ik zelf niet meer kan. Dan komen er jonge mensen om mij te helpen. Daar ben ik heel dankbaar voor, dat is ook altijd zo gezellig!”

Wanneer het feest is afgelopen en de zaal langzaam leegloopt vertelt een dame in een prachtige felgekleurde Afrikaanse jurk: “sinds een aantal weken is er familie uit Afrika naar Nederland gekomen. Ikzelf woon hier al 26 jaar. Vanavond heb ik ze meegenomen, omdat ik zo trots ben op initiatieven zoals deze!”

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.