Discover the world through music

Geplaatst op 14 april 2016

Een verslag van 8 april.

 

De warme klanken van een enkele stem heeft iedereen stil doen vallen. Vol overgave zingt de jongeman aan wie de stem behoort over moederliefde, iets dat hem zichtbaar roert. Het is een boodschap die te verstaan is in elke taal: De relatie tussen moeder en kind is van onschatbare waarde. Het is een van de vele waarden die met muziek kunnen worden overgebracht en gedeeld. Met andere woorden, culturele verschillen kunnen makkelijker worden overbrugd met muziek. Het vormt de fundering voor inlevingsvermogen en vertrouwen.  

 

Het is de kernboodschap van het evenement 'Discover the World through Music', dat op maandag 4 april door de Wageningse Studenten Koor- en OrkestVereniging (WSKOV) is georganiseerd. Studenten, vluchtelingen en andere geïnteresseerden waren uitgenodigd om te ervaren hoe het is om in een koor te zingen, en vooral om liederen uit verschillende landen (Nederland, Syrië, Egypte, Zuid-Afrika) samen te zingen.

 

Aanvankelijk leken de vluchtelingen zich niet op hun gemak te voelen. Ze kwamen binnen op het moment dat de groep zo'n 15 minuten bezig was, en gingen gelijk achteraan zitten. De groep was toen een Arabisch lied (Tala' al-badru 'alaina) aan het zingen, en een tolk begon de groep voor te lezen hoe het uit te spreken. Enkele vluchtelingen begonnen gelijk actief mee te doen, ze waren duidelijk begaan met het goede beloop van de uitvoering. Langzaamaan namen de vluchtelingen meer initiatief en toonden ze steeds meer enthousiasme. Tijdens het zingen van een Nederlands lied (Buiten waait de noordenwind) stelde de dirigent voor door elkaar te lopen, terwijl je de muziek met je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking moest uitdrukken. Het resultaat was een prachtig ingetogen mengelmoes van nationaliteiten, met hier en daar studenten die hun lachen zichtbaar moesten onderdrukken. Het enthousiasme was aanstekelijk. De warmte die zoveel vrolijke gezichten uitstralen, doet beseffen dat mensen elkaar zullen blijven helpen in het vinden van geluk. Dit ondanks gigantische onderlinge verschillen.

 

Tijdens de One World Week in Wageningen werden er door de WUR veel multiculturele activiteiten worden georganiseerd. Voor een van de activiteiten, een zangworkshop, werden bewoners van de noodopvang uitgenodigd. Een mooi voorbeeld van hoe vluchtelingen kunnen aansluiten bij al bestaande activiteiten? Ook mensen uitnodigen voor een bestaande activiteit? Klik hier voor de richtlijnen.

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.