150e match ‘maatje voor een vluchteling’ gemaakt

Geplaatst op 14 mei 2018


EDE – Deze week vond de 150e match plaats binnen het maatjesproject van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE). Het kersverse maatjeskoppel bestaande uit Nisrin Abdulhanan (35), afkomstig uit Syrië, en Andrea Cuperus (32), woonachtig in Bennekom, maakte afgelopen maandag kennis met elkaar. Wat beweegt iemand om ‘maatje voor een vluchteling’ te worden? Andrea: “Ik ben maatje geworden, omdat ik van betekenis wil zijn voor een ander. Ik vind wederkerigheid in het contact heel belangrijk.”

Het maatjesproject van CVVE is gestart in november 2016, vlak na het sluiten van de noodopvang in de Mauritskazerne. Destijds kreeg een groot aantal gezinnen een woning in de gemeente Ede toegewezen. Onder inwoners van Ede bleef de behoefte bestaan om vluchtelingen een warm welkom te geven. En bij statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning gekregen hebben) leefde behoefte aan contact met Nederlanders. Het maatjesproject van CVVE voorziet in die behoeften. Want contact krijgen met Nederlanders gaat niet vanzelf. Nisrin: “Mensen zijn druk. Ik ga boodschappen doen, maar ik spreek niemand.” Juist dat menselijke contact is belangrijk om de cultuur te leren kennen: te ontdekken wat de Nederlandse gewoonten zijn, hoe Nederlanders denken en hoe mensen in Nederland met elkaar omgaan. Neem het gezondheidszorgsysteem: Syrische mensen zijn gewend om overal voor naar specialist in het ziekenhuis te gaan, terwijl in Nederland iedereen een eigen huisarts heeft.

Overigens komen niet alle vluchtelingen uit Syrië, er is ook een grote groep statushouders afkomstig uit Eritrea. Een klein deel van de statushouders komt uit andere landen zoals Somalië, Irak, Iran, Afghanistan, Nigeria of Jemen. Maar uit welk land iemand komt, maakt eigenlijk niet uit. Harma Jansma, coördinator van het maatjesproject: “Maatje zijn draait om het aangaan van een relatie. De ander niet zozeer zien als vluchteling, maar als mens. We proberen daarom bij het maken van een match altijd te zoeken naar een gemeenschappelijke basis, dan ervaren mensen sneller een ‘klik’. Sowieso zoeken we altijd iemand van hetzelfde geslacht en het liefst van ongeveer dezelfde leeftijd. Een gedeelde hobby of interesse is een pré.” Bij Andrea en Nisrin zit dat wel goed. Beide vrouwen zijn juf en houden van koken, daarnaast zijn ze allebei heel creatief.  

Meer informatie over het maatjesproject? Klik hier

Wil je meer informatie?

Heb je hulp nodig, wil je je verbinden als vrijwilliger, sponsor of heb je gewoon een vraag? Onze koffie staat voor je klaar! Er is altijd wel iemand van ons aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.