Word maatje van een vluchteling

Als je ergens nieuw komt wonen, heb je een hoop vragen. Waar vind ik een goede kapper, die niet te duur is? Hoe word ik lid van de bibliotheek? Als je de taal en cultuur niet kent en bent gevlucht uit je land van herkomst, is het fijn als iemand je hierin wegwijs maakt. Dat is wat maatjes doen.

CVVEde biedt nieuwkomers in Ede een maatje aan. Hiervoor zijn we op zoek naar jou. Woon je in Ede, vind je het leuk om iemand wegwijs te maken en wil je dat eenmaal per twee weken een uurtje doen? Dan stellen we je graag aan iemand voor.

Wat doe je als maatje?
• een kopje thee drinken;
• een rondje (leren) fietsen;
• sporten of een spelletje doen;
• naar de kinderboerderij gaan.

Iedereen kan maatje worden
Maatje zijn is niet heel hoogdravend. Iedereen kan maatje worden, of je nu 20, 40 of 60 bent. Je wordt altijd gekoppeld aan iemand die bij je past. We koppelen vrouwen aan vrouwen en mannen aan mannen. Ook koppelen we gezinnen aan gezinnen. Kijk op onze vacaturepagina naar wie we op dit moment op zoek zijn. Ook als er geen passende match tussen staat, kun je je aanmelden als maatje. Dan zoeken we samen met wie je een mooi maatjeskoppel kan vormen.

CVVEde ondersteunt jou
Ga je aan de slag als maatje, dan sta je er niet alleen voor. Je hebt de beschikking over een maatjescoach, die regelmatig met je evalueert en aan wie je je vragen kunt stellen. Ook organiseren we algemene informatieavonden over het maatjesproject en specifieke, bijvoorbeeld over interculturele communicatie. En op onze website vind je een kennisbank, met achtergrondinformatie en handige tips voor het contact met nieuwkomers.

Vluchteling, nieuwkomer, statushouder: wat is wat?
CVVEde verbindt mensen vanuit een vluchtsituatie met Edenaren. Het gaat hierbij om statushouders: vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en aan wie een woning toegewezen is. Deze nieuwkomers worden de eerste 9 maanden begeleid door Vluchtelingenwerk. Zij helpen ze met alles wat er geregeld en gedaan moet worden. Daarnaast hebben ze ook behoefte aan sociaal contact, het opbouwen van een netwerk en kennismaken met Ede. Aan een maatje dus.
 
Meld je aan of bezoek een informatieavond
Mogen we jou aan iemand voorstellen? Meld je meteen aan als maatje.
Eerst meer weten? Bezoek een informatieavond of stel je vraag aan ons.